Κόσμος Σάββατο 30/07/2022, 14:22
ΚΟΣΜΟΣ

ARD: «Ένας εταίρος με κριτική στάση»

Η επίσκεψη της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ στην Αθήνα, αλλά και έρευνα-κόλαφος της ΕΕ για τη Frontex και τις ελληνικές αρχές στον γερμανικό Τύπο.

ARD: «Ένας εταίρος με κριτική στάση»

Στην επίσκεψη της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένας Μπέρμποκ αναφέρεται μεγάλη μερίδα του γερμανικού ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου. Το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του πρώτου δημόσιου γερμανικού καναλιού ARD έχει τον τίτλο «Ένας εταίρος με μάλλον κριτική στάση». Ο τίτλος αναφέρεται στον υπ. Εξωτερικών Νίκο Δένδια και στις αναφορές του στις προμήθειες γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.

Το ρεπορτάζ σημειώνει: «Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών της σε Ελλάδα και Τουρκία, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ θέλει επίσης να προωθήσει την ενότητα εντός του ΝΑΤΟ – ειδικά και λόγω του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Ωστόσο στην Αθήνα, τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού της, η πολιτικός των Πρασίνων ένιωσε ξεκάθαρα την ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο εταίρων της Συμμαχίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας, και δέχθηκε και η ίδια κριτική. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατήγγειλε τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, ιδιαίτερα τις εξαγωγές υποβρυχίων. Από το 2004 η Γερμανία έχει προμηθεύσει με πολεμικά πλοία ή εξαρτήματα αξίας δισεκατομμυρίων την Τουρκία».

Κριτική από την άλλη πλευρά…

Η ΤΑΖ του Βερολίνου από την άλλη πλευρά αναφέρεται στην κριτική που άσκησε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην ελληνική κυβέρνηση για τις παράνομες επαναπροωθήσεις και γράφει: «Η υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε και κάποια σταράτα λόγια  στο ταξίδι της στην Ελλάδα. «Κάθε σύνορο έχει επίσης μια πόρτα και κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση άσυλου στην ΕΕ», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της στον πρώτο όροφο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.»

Λίγο παρακάτω όμως η εφημερίδα διαπιστώνει πως «από την άλλη, δεν έκανε λόγο για τις συνέπειες που θα μπορούσαν να έχουν οι επαναπροωθήσεις  για την Ελλάδα εδώ και τώρα. Υπάρχουν πραγματικά δυνατότητες: η ΕΕ θα μπορούσε να αναστείλει τις αποστολές της Frontex σε περίπτωση παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων και η Κομισιόν θα μπορούσε να κινήσει διαδικασίες παραβίασης».

Το θέμα των επανορθώσεων

Στο θέμα των επανορθώσεων, το οποίο έθιξε ο υπΕξ Νίκος Δένδιας, αναφέρεται σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει το παρελθόν. Αλλά ελπίζουμε ότι η Πολωνία και η Ελλάδα δεν θέλουν να παραμείνουν μόνιμα στη θέση του διεκδικητή, και λόγω αυτοεκτίμησης. Η διατύπωση της Μπέρμποκ για «έθνος δραστών» και «έθνος θυμάτων» είναι προβληματική  γιατί εδραιώνει ένα νομικό σκεπτικό που παραπέμπει σε περαιτέρω αξιώσεις. Ναι, η ιστορία είναι δυναμική. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα Πολωνία, Ελλάδα και Γερμανία είναι σταθερά ενωμένες σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της. Δεν υπάρχει χώρος για παλιά και νέα έχθρα. Ο αντίπαλος είναι αλλού».

Η Ελλάδα, το προσφυγικό και η Frontex

«Κομισιόν και Frontex υπό πίεση» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο Spiegel, το οποίο αναφέρει: «Εμπιστευτική έκθεση της αρχής της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης OLAF καταγράφει πόσο βαθιά εμπλέκεται η υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex και το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα στις παράνομες επαναπροωθήσεις. Έλληνες συνοριοφύλακες εγκαταλείπουν στο Αιγαίο αιτούντες άσυλο, ώστε να τους εμποδίσουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου. Η έρευνα της OLAF αποδεικνύει ότι η Frontex γνώριζε για τις παραβιάσεις του νόμου, τις κάλυπτε και μάλιστα βοήθησε στη χρηματοδότησή τους. Οι αρχές υπό τον παραιτηθέντα επικεφαλής της Frontex Φαμπρίς Λεζερί απομάκρυναν σκόπιμα αεροπλάνα επιτήρησης, ώστε να μην καταγράφουν πλέον τις παράνομες επαναπροωθήσεις».

Και λίγο παρακάτω σημειώνεται: «Στις Βρυξέλλες είναι κοινό μυστικό ότι κυρίως ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, θέλει να προστατεύσει τον κομματικό του φίλο και Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη».

πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News