Κόσμος Σάββατο 30/07/2022, 07:53
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου – Μπέρμποκ: Σύγκρουση για Αιγαίο, ανθρώπινα δικαιώματα και Συρία

Τσαβούσογλου – Μπέρμποκ: Σύγκρουση για Αιγαίο, ανθρώπινα δικαιώματα και Συρία

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχαν το βράδυ της Παρασκευής 29 Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Γερμανίας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην κρύβει την ενόχλησή του για όσα είχε δηλώσει νωρίτερα από την Αθήνα η Αναλένα Μπέρμποκ και τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ να… σηκώνει το γάντι απαντώντας με τρόπο συγκρατημένα δηκτικό στις τουρκικές σπόντες, ενώ μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ δεν έλειψαν και κάποια… αιχμηρά βλέμματα.  

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε, έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ από την Αθήνα, να κατηγορήσει το Βερολίνο πως «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων».

«Aπο τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προφανώς ενοχλημένος από τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα από την Αθήνα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά τις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια.  

«Στο παρελθόν η Γερμανία είχε αναλάβει εναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Είχε τηρήσει μια ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθει αυτή η ισορροπία. Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και απο τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, από την Αθήνα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είχε υπογραμμίσει πως είναι αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. «Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ίδιο θα πει και στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Επεσήμανε, δε, ότι οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται με συζήτηση. 

Με φόντο την επίσκεψη της Γερμανίδας ομολόγου του στην Τουρκία, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα «παραβιάζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, στρατιωτικοποιώντας τα νησιά». «Είναι λαθος η Γερμανία να υποστηρίζει μια χώρα, την Ελλάδα, ενω κάνει λάθος. Κι αυτό το κάνει επειδή είναι μέλος της ΕΕ», συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Άμεση ήταν όμως και η απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών. «Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος τς ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό», δήλωσε από την πλευρά της κα. Μπέρμποκ.

Όσο για τον Τούρκο ΥΠΕΞ, εκείνος επιχείρησε να τα «μαζέψει» αναφέροντας πως ίσως να έγινε κάποιο λάθος στην μετάφραση. «Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Να εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον Οσμάν Καβαλά»

Αναφερόμενη στον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να «σεβαστεί» τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσον αφορά τον Οσμάν Καβαλά πρέπει να εφαρμοστεί», σημείωσε η Αναλένα Μπέρμποκ για τον Τούρκο φιλάνθρωπο που έχει καταδικαστεί σε ισόβια για πράξεις που ο ίδιος αρνείται.

«Παρότι είναι δύσκολο να το ακούσετε, αυτό πρέπει να λεχθεί», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Οι υπεύθυνοι του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Άγκυρα την «άμεση απελευθέρωση» του Οσμάν Καβαλά, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

«Γιατί η Γερμανία ενθαρρύνει όλες τις χώρες να αποκλείουν την Τουρκία από το Συμβούλιο της Ευρώπης», απάντησε ο Τσαβούσογλου σε έντονο ύφος προτού απαριθμήσει τις χώρες οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού οργάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα: «Ελλάδα, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία».

«Γιατί δεν το υπενθυμίζετε στην Ελλάδα αλλά μόνο στην Τουρκία; Γιατί αναφέρετε τον Καβαλά; Επειδή τον χρησιμοποιείτε», συνέχισε ο Τσαβούσογλου, κατηγορώντας εκ νέου τον επιχειρηματία και εκδότη ότι «χρηματοδότησε» τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013.

Μπέρμποκ: Μια νέα σύγκρουση στη Συρία θα ωφελούσε το Νταές

Η Μπέρμποκ προειδοποίησε επίσης για μια «προληπτική επίθεση» στη βόρεια Συρία. «Μια νέα σύγκρουση θα προκαλούσε μόνο νέα δεινά στον πληθυσμό και η αστάθεια θα ωφελούσε το Νταές», τόνισε η Γερμανίδα υπουργός, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της, αλλά θα πρέπει να επιτίθεται μόνο στους εγκληματίες», επέμεινε η Μπέρμποκ, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι «η Τουρκία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια τις τρομοκρατικές επιθέσεις του PKK», του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

Η Άγκυρα απειλεί εδώ και δύο μήνες ότι θα διεξαγάγει μια στρατιωτική επιχείρηση για να προασπίσει τα νότια σύνορά της.

Σημειώνεται ότι κατά την παραμονή της στην Τουρκία η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας πρόκειται να έχει επαφές και με στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης καθώς και με μέλη της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών.

πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News