Κόσμος Πέμπτη 28/07/2022, 20:23
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συνάντηση Σαουδάραβα πρίγκιπα – Μακρόν – Στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα

Γαλλία: Συνάντηση Σαουδάραβα πρίγκιπα – Μακρόν – Στο επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το «θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» θα συζητήσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα έχει απόψε, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως κάνει κάθε φορά με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Θα εξετάσει (αυτό το θέμα) γενικότερα αλλά θα επωφεληθεί για να μιλήσει για συγκεκριμένες περιπτώσεις», δήλωσε το Ελιζέ, την ώρα που η επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας προκαλεί οργή στους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Μακρόν φιλοξενεί σήμερα τον Σαουδάραβα πρίγκιπα στο πλαίσιο των αυξανόμενων προσπαθειών της Δύσης να προσελκύσει το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των συνομιλιών για την αναβίωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος που παραπαίουν.

Στελέχη της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν την απόφαση του Μακρόν να καλέσει σε δείπνο στο Ελιζέ κάποιον που οι δυτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι διέταξε τη δολοφονία το 2018 του εξέχοντος Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Όταν ρωτήθηκε για την έντονη αντιπαράθεση που προκαλεί η πρώτη επίσκεψη στη Γαλλία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (γνωστού ως «MBS») μετά τη δολοφονία από Σαουδάραβες πράκτορες του Κασόγκι, η γαλλική προεδρία επανέλαβε το αίτημά της «να δικαστούν οι υπεύθυνοι της δολοφονίας αυτής».

Ωστόσο το Ελιζέ ανέφερε ότι αυτό το δείπνο είναι απαραίτητο, δεδομένης της ανόδου των τιμών της ενέργειας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, της επισιτιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών που υπάρχουν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλο, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτών των κρίσεων και να έχουμε μια επιρροή στην περιοχή προς όφελος όλων, ο μόνος τρόπος είναι να μιλάμε με όλους τους βασικούς παράγοντες», εκτιμά η γαλλική προεδρία.

Ο Μακρόν υποδέχεται σήμερα το βράδυ τον «MBS» σε δείπνο, μια επίσκεψη που προκαλεί την οργή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συνάντηση μεταξύ του αρχηγού του γαλλικού κράτους και του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου, η οποία πραγματοποιείται μετά την επίσκεψη του Μακρόν στην Τζέντα τον Δεκέμβριο, σηματοδοτεί την «αποκατάσταση» του de facto ηγέτη του βασιλείου, λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία, η οποία επικύρωσε οριστικά την επιστροφή του πρίγκιπα στη διεθνή σκηνή.

Ο πρίγκιπας είχε απομονωθεί από τις δυτικές χώρες μετά τη στυγερή δολοφονία το 2018 του Τζαμάλ Κασόγκι. Αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, επικριτής της εξουσίας στη Σαουδική Αραβία, ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018 στα γραφεία του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη ενώ είχε πάει να πάρει τα απαραίτητα χαρτιά για τον γάμο του. Η σορός του δεν βρέθηκε ποτέ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News