Κόσμος Τετάρτη 27/07/2022, 21:21
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Ανατολική Μεσόγειο το νέο τουρκικό γεωτρύπανο

Την ημερομηνία που θα ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή το 4ο νέας γενιάς γεωτρύπανο της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες βράδυ ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Στην Ανατολική Μεσόγειο το νέο τουρκικό γεωτρύπανο

Ο Ντονμέζ άφησε την ανακοίνωση της ακριβούς τοποθεσίας, όπου θα δραστηριοποιηθεί το γεωτρύπανο, στον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την ημέρα που θα γίνει η τελετή της πρώτης αυτής αποστολής του «Αμπντουλχαμίτ Χαν». Ξεκαθάρισε όμως πως θα αποσταλεί κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχή τουρκικής δικαιοδοσίας.

Η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας τον τελευταίο καιρό επικεντρώνεται στη διαμεσολάβηση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Επιδεικνύει έτσι τις δυνατότητες που διαθέτει κρατώντας ισορροπίες με την Ρωσία, διεκδικώντας έναν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή. Κάτι που φρονεί ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι θα αποδείξει πόσο πολύτιμος και χρήσιμός σύμμαχος των ΗΠΑ είναι η Τουρκία.Η επίτευξη της συμφωνίας για τα σιτηρά είναι ένα σημαντικό βήμα με όποια προβλήματα και αν διαφαίνονται. Σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εγκαινιάζει στην Κωνσταντινούπολη το συντονιστικό κέντρο για τη διακίνηση των σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας και Τουρκίας.

Πόσο θερμό θα είναι το καλοκαίρι;

Παράλληλα στη Βόρεια Συρία οι συγκρούσεις με Κούρδους συνεχίζονται με νεκρούς εκατέρωθεν. Η Άγκυρα εδώ και δύο μήνες δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει πράσινο φως ούτε από τις ΗΠΑ ούτε και από τον Πούτιν για μια νέα επιχείρηση με στόχο το Μούνμπιτς. Στο πλαίσιο αυτό ο Ερντογάν στις 5 Αυγούστου μεταβαίνει στο Σότσι, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησαν και πάλι τον Ερντογάν για τη διαμεσολάβηση στο θέμα των σιτηρών, όμως τα θέματα της αναβάθμισης των Φ16 και η προμήθεια νέων, παραμένουν μετέωρα.

Σε αυτό το σκηνικό και με την Άγκυρα να κατηγορεί σε κάθε επίπεδο σχεδόν καθημερινά την Ελλάδα και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη γι’ αυτά που είπε στο Κογκρέσο, αλλά και για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου λόγω της στρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου όπως και για επαναπροωθήσεις μεταναστών, φαίνεται πως η τοποθεσία όπου θα μεταβεί το 4ο γεωτρύπανο της Τουρκίας αποτελεί το διαπραγματευτικό χαρτί της Άγκυρας που θα καθορίσει και κατά πόσο θερμό θα είναι το υπόλοιπο καλοκαίρι στην Μεσόγειο.

πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News