Κόσμος Δευτέρα 25/07/2022, 18:03
ΚΟΣΜΟΣ

Gazprom: Νέα μείωση στις ροές φυσικού αερίου από 27 Ιουλίου

Gazprom: Νέα μείωση στις ροές φυσικού αερίου από 27 Ιουλίου

Μία ακόμη τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 θα σταματήσει να λειτουργεί από τις 27 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική Gazprom, με αποτέλεσμα να περιοριστεί περαιτέρω η ροή φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο.

Επικαλούμενη λόγους συντήρησης, η Gazprom δήλωσε ότι η χωρητικότητα στον ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya θα υποχωρήσει στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα, ενώ έχει πλήρη δυνατότητα 160 εκατ. κυβικών μέτρων.

Πρόκειται για ένα ακόμη πλήγμα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου και μία ακόμη «απάντηση» της Ρωσίας στις κυρώσεις της Δύσης. Η Ε.Ε. έχει υποστηρίξει ότι η Ρωσία επιδίδεται σε μία επίδειξη ισχύος μέσω της ενέργειας, ενώ από την πλευρά του το Κρεμλίνο δηλώνει ότι οι περικοπές είναι αποτέλεσμα προβλημάτων στην συντήρηση, αλλά και αποτέλεσμα των κυρώσεων της Δύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε μέσα στον Ιούλιο ότι οι συνεχιζόμενες κυρώσεις ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας για τους καταναλωτές παγκοσμίως.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να προετοιμαστούν για τα χειρότερα στο φυσικό αέριο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός ενόψει ενός σεναρίου πλήρους διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Φον ντερ Λάιεν: Ετοιμαστείτε για τα χειρότερα στο φυσικό αέριο

Οικονόμου: Η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου

Βαρύς χειμώνας με ένα κακό κι ένα χειρότερο σενάριο για το ρεύμα

Φυσικό αέριο: Σκαρφαλώνει η τιμή – Συνεχίζεται το «θρίλερ» με τον Nord Stream

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News