Κόσμος Κυριακή 24/07/2022, 07:15
ΚΟΣΜΟΣ

Σαρλ Μισέλ: Η συμφωνία για τα σιτηρά να εφαρμοστεί τώρα

Σαρλ Μισέλ: Η συμφωνία για τα σιτηρά να εφαρμοστεί τώρα

Ο πόλεμος του Κρεμλίνου έχει δραματικό αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στη Σύνοδο Πρώτων Κυριών και Πρώτων Κυρίων με θέμα την Ουκρανία, η οποία οργανώνεται από την Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα. Χαιρέτισε την συμφωνία της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε να ξεμπλοκαριστούν οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, τονίζοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα και καλόπιστα.

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην Οδησσό σημειώνοντας ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών βρίσκονται μπλοκαρισμένοι σε κοντέινερ και πλοία εξαιτίας του ρωσικού αποκλεισμού της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και εξαιτίας των ρωσικών αρμάτων μάχης, των βομβών και των ναρκών.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα ψέματα της Ρωσίας σχετικά με τα αίτια της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέροντας ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας ευθύνεται αποκλειστικά για αυτήν την κρίση». Ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στον γεωργικό τομέα στη Ρωσία.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα και για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

Zελένσκι: Είναι διαθέσιμα 10 δισ.δολάρια σε σιτηρά

Το Λονδίνο καταδικάζει την «αποτρόπαια» επίθεση στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού

Συμφωνία για τα σιτηρά: Πόσο εφικτή είναι; Πολλά αναπάντητα ερωτήματα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News