Κόσμος Πέμπτη 21/07/2022, 13:32
ΚΟΣΜΟΣ

Hasta la vista, baby: Οι 5 «σοφές» συμβουλές του Μπόρις Τζόνσον στο διάδοχό του

Hasta la vista, baby: Οι 5 «σοφές» συμβουλές του Μπόρις Τζόνσον στο διάδοχό του

Ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποχαιρέτησε τους βουλευτές με το δικό του απαράμιλλο ύφος καθώς τους συμβούλεψε να μην δίνουν πολλή σημασία στο Twitter, υποβάθμισε τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, ενώ «φύλαξε την τελευταία του βολή» για τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ αποχεραιτώντας τη Βουλή των Κοινοτήτων με την εξής φράση «Hasta la vista, baby».

Ο Τζόνσον, ο οποίος αποχωρεί από το αξίωμά του μετά από σειρά σκανδάλων και αντιπαραθέσεων, μίλησε στους βουλευτές την Τετάρτη υπεραμυνόμενος της θητείας του. Υπενθύμισε ότι συνέβαλε στο να κερδίσει το Συντηρητικό Κόμμα τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του εδώ και 40 χρόνια στις εκλογές του 2019, ενορχηστρώνοντας με επιτυχία μια «τεράστια αναδιάταξη στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου» όσον αφορά το Brexit καθώς και τη διαχείρηση της πανδημίας Covid-19 και την υποστήριξη για την Ουκρανία, λέγοντας ότι «η αποστολή ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, προς το παρόν».

Ο Τζόνσον έδωσε επίσης και κάποιες συμβουλές στον διάδοχό του – είτε είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ρίσι Σουνάκ είτε η Υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας με τον νικητή να ανακοινώνεται στις 5 Σεπτεμβρίου – λέγοντας: «Θέλω να χρησιμοποιήσω τα τελευταία δευτερόλεπτα για να δώσω μερικές συμβουλές στον διάδοχό μου, όποιος κι αν είναι αυτός».

Αυτά είναι τα πέντε «ψήγματα σοφίας» του Τζόνσον:

1. Μείνετε κοντά στους Αμερικανούς

Η πρώτη συμβουλή του Τζόνσον ήταν να διατηρήσει την αγαπημένη «ειδική σχέση» του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα καθώς και οι δύο χώρες προσπαθούν να στηρίξουν την Ουκρανία και η Βρετανία προσπαθεί να εδραιώσει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

2. Υποστηρίξτε τους Ουκρανούς

Μαζί με τις ΗΠΑ, η Βρετανία υπήρξε αναμφισβήτητα ο πιο ένθερμος υποστηρικτής και υπερασπιστής της Ουκρανίας όσον αφορά την αποστολή όπλων στο Κίεβο για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και να επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία.

3. Μείωση φόρων και απορρύθμιση

Δεν ήταν μυστικό ότι υπήρχαν εντάσεις μεταξύ της Ντάουνινγκ Στριτ 10 και του Υπουργείου Οικονομικών με τον Τζόνσον να υποστηρίζει χαμηλότερους φόρους και περισσότερο δανεισμό, ενώ ο Σουνάκ αύξησε πρόσφατα τους φόρους και υποστήριξε ότι ο δανεισμός πρέπει να περιοριστεί.

4. Με το βλέμμα μπροστά

Ο Τζόνσον κάλεσε τον διάδοχό του «να επικεντρωθεί στο δρόμο μπροστά, αλλά να μην ξεχνά να κοιτάζει τον καθρέφτη για να βλέπει τι γίνεται πίσω», κάτι που προκάλεσε το γέλιο των βουλευτών.

5. Δεν είναι το Twitter που μετράει, αλλά ο λαός

Η τελευταία συμβουλή του Τζόνσον προς τους διαδόχους του ήταν να μην δίνουν πολλή προσοχή στα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που συχνά είναι καταστροφικά ή λειτουργούν ως μέσο για να ενισχυθεί η άποψη συγκεκριμένων ατόμων. 

«Θυμηθείτε, πάνω απ’ όλα, δεν είναι το Twitter αυτό που μετράει, είναι ο κόσμος που μας έστειλε εδώ», είπε ο Τζόνσον, υπενθυμίζοντας στα μέλη του κοινοβουλίου να θέτουν τους ψηφοφόρους τους, που τους εκλέγουν στις θέσεις τους στην πρώτη θέση, στην κορυφή της ατζέντας τους.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τη διαδοχή Τζόνσον

Βρετανία: Στις 5 Σεπτεμβρίου η εκλογή του διαδόχου Τζόνσον – Αύριο οι υποψηφιότητες

Έτοιμοι για τον Ρίσι Σούνακ οι Βρετανοί;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News