Κόσμος Πέμπτη 21/07/2022, 11:08
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Κατέθεσε την παραίτησή του ο Μάριο Ντράγκι

Ιταλία: Κατέθεσε την παραίτησή του ο Μάριο Ντράγκι

Την παραίτησή του έδωσε στον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα,  ο Μάριο Ντράγκι. Εκείνος του ζήτησε να παραμείνει ως πρσωρινός πρωθυπουργός. 

Η ανακοίνωση του Ιταλού προέδρου δεν αναφέρει εάν σκοπεύει να προχωρήσει στη διάλυση της κυβέρνησης ή στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. 

Χθες, ο Ντράγκι ζήτησε μια ισχυρή εντολή για να παραμείνει πρωθυπουργός. Καμία από τις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν τους τελευταίους 18 μήνες την κυβέρνηση του πρώην διοικητή της ΕΚΤ δεν καταψήφισε χθες την κυβέρνηση στη νέα ψηφοφορία στη Γερουσία. Ομως η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια προτίμησαν την αποχή, ενώ τα 5 Αστέρια ψήφισαν «παρών», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ντράγκι να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από 95 γερουσιαστές, ενώ 38 ψήφισαν όχι. Τυπικά η κυβέρνηση συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης της Γερουσίας, αλλά ουσιαστικά η ισχυρή εντολή που ζήτησε δεν δόθηκε.

Χθες, οι δύο δεξιές δυνάμεις ζήτησαν από τον Ντράγκι να αναδιατάξει την κυβέρνησή του χωρίς τα 5 Αστέρια, ουσιαστικά περνώντας από μια κυβέρνηση ευρείας στήριξης σε μια κυβέρνηση Κεντροδεξιάς και δημοκρατικού κόμματος. Τα 5 Αστέρια, παρά τη μείωση της επιρροής τους και τη διάσπασή τους, παραμένουν η πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη στη χώρα.

Ο Ντράγκι είχε διαφωνήσει σημειώνοντας ότι «ένας πρωθυπουργός που δεν έχει εκλεγεί, χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή στήριξη». «Πρωθυπουργέ, είπατε ότι μια κυβέρνηση με υψηλό προφίλ δεν πρέπει να ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη. Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν πρέπει ούτε να συγκρούεται καθαρά με μια πολιτική δύναμη, όπως συνέβη», είπε στον Ντράγκι η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των 5 Αστέρων στη Γερουσία, Μαριολίνα Καστελόνε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Βουτιά σε ομόλογα και μετοχές

Δέκα χρόνια μετά το «ό,τι χρειαστεί»: Η Ιταλία ξανά σε κρίση

Νέα κρίση στο ευρώ; Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News