Κόσμος Τετάρτη 20/07/2022, 21:28
ΚΟΣΜΟΣ

Κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Ντράγκι, αλλά με πολλές απώλειες – Σε τροχιά εκλογών η χώρα

Κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Ντράγκι, αλλά με πολλές απώλειες – Σε τροχιά εκλογών η χώρα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κέρδισε, μεν, την ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα στη Γερουσία (με 95 ψήφους υπέρ, έναντι 38 κατά) αλλά με πολλές αποχές, «χάνοντας» τρεις από τους μέχρι πρότινος κυβερνητικούς του εταίρους που επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία. Ο ίδιος αναμένεται να μεταβεί αύριο στο Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο.

Κίνημα 5 Αστέρων, Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ιταλική Γερουσία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπό τον Μάριο Ντράγκι κυβέρνηση συνεργασίας.

Με άλλα λόγια, τρεις από τις παρατάξεις που στήριζαν μέχρι πρότινος ως εταίροι την κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Ντράγκι, διαχώρισαν τη θέση τους απορρίπτοντας την έκκληση που είχε απευθύνει ο 74χρονος τεχνοκράτης Ιταλός πρωθυπουργός νωρίτερα σήμερα καλώντας όλους τους κυβερνητικούς εταίρους να συνταχθούν «ενωμένοι» πίσω από το κυβερνητικό πρόγραμμα ως τις επόμενες εκλογές που είναι κανονικά προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν στη χώρα το 2023.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πια σχεδόν βέβαιο ότι ο Ντράγκι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός… 

Ο 74χρονος ηγέτης αναμένεται να μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στο Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για τις επόμενες κινήσεις του.  

Αυτό που μένει να φανεί από εδώ και πέρα είναι πώς θα πορευθούν οι πολιτικές δυνάμεις και ο ίδιος ο Ματαρέλα.

Υπενθυμίζεται πως έπειτα από την αρχική ανακοίνωση της παραίτησης Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να διεξαχθούν στην Ιταλία όχι το 2023 όπως είναι προγραμματισμένο αλλά το φθινόπωρο του 2022.  

Ως ενδεχόμενες ημερομηνίες εκλογών παρουσιάζονται, πλέον, η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά παράταξη Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) της Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται να οδηγεί την κούρσα με ποσοστά που ξεπερνούν το 22% με 23%, διατηρώντας ένα μικρό προβάδισμα έναντι του κεντρώου – κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα που κινείται κοντά στο 22%.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News