Κόσμος Δευτέρα 18/07/2022, 18:48
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πρωτοφανής καύσωνας και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

H Γερμανία αναμένει νέο, αν και σύντομο κύμα καύσωνα με 40 βαθμούς. Και στη Γαλλία όμως το θερμόμετρο καταρρίπτει ρεκόρ και οι δασικές πυρκαγιές επιμένουν.

Γαλλία: Πρωτοφανής καύσωνας και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

Η σημερινή Δευτέρα προβλέπεται ως «ημέρα των ρεκόρ» για τα ύψη του υδράργυρου που σε πολλές πόλεις – και το Παρίσι- θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, ενώ παράλληλα νοτιοδυτικά στο μέτωπο του Ατλαντικού, στο νομό Ζιρόντ, για έβδομη μέρα σήμερα, δίνεται απεγνωσμένη μάχη με δύο ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Έχουν ήδη καταβροχθίσει 14.000 εκτάρια δάσους, ήτοι 140.000 στρέμματα, ευτυχώς για την ώρα χωρίς ανθρώπινα θύματα. Οι πυροσβέστες μιλούν για «ώρες αποκάλυψης» ενός καύσωνα που δεν έχουν ξαναζήσει.

Το φαινόμενο – σύμφωνα με τους ειδικούς – οφείλεται στις υψηλές πιέσεις μεταξύ Μαρόκου, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας, που σπρώχνουν τον αέρα προς τα κάτω, με παράλληλη δημιουργία ενός «θερμικού θόλου». Ο αέρας ερχόμενος σε επαφή με το έδαφος υπερθερμαίνεται και… «σιγοβράζει σαν να έχεις κλείσει το καπάκι», περιγράφει την κατάσταση παραστατικά ο διακεκριμένος Γάλλος μετεωρολόγος Ολιβιέ Προυστ. 

Στη Ζιρόντ εννέα αεροσκάφη, 1700 πυροσβέστες και πολλοί εθελοντές αγωνίζονται με τις φωτιές, που βοηθούνται από τους ανέμους και κατά καιρούς φθάνουν τα 30 μέτρα ύψος.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News