Κόσμος Κυριακή 17/07/2022, 22:39
ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς: Η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να αντέξει εθνικά βέτο στην εξωτερική πολιτική

Σολτς: Η ΕΕ δεν μπορεί πλέον να αντέξει εθνικά βέτο στην εξωτερική πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να διατηρεί εθνικά βέτο, όταν αποφασίζει για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της, εάν θέλει να διατηρήσει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια πολιτική, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Ο πόλεμος της Μόσχας στην Ουκρανία καθιστά την ενότητα στην Ευρώπη όλο και πιο επείγουσα και αυξάνει την πίεση για τον τερματισμό των «εγωιστικών αποκλεισμών» των ευρωπαϊκών αποφάσεων από μεμονωμένα κράτη μέλη, δήλωσε ο Σολτς σε άρθρο που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine την Κυριακή.

«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε εθνικά βέτο, για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ανήκουμε σε έναν κόσμο ανταγωνιστικών μεγάλων δυνάμεων», πρόσθεσε.

Ο Scholz έχει αντιμετωπίσει κριτική από το Κίεβο και άλλους δυτικούς συμμάχους ότι η Γερμανία δεν έχει πάρει θέση για την κρίση στην Ουκρανία, μια κατηγορία που ο Σολτς έχει αρνηθεί.

Η εισβολή, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προκάλεσε σημαντική αλλαγή στην αμυντική πολιτική της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στρατιωτικής αυτοσυγκράτησης.

Η σύγκρουση έχει επίσης ωθήσει το Βερολίνο προς έναν πιο ενεργό ρόλο εξωτερικής πολιτικής παγκοσμίως, επωφελούμενο από την προεδρία του στην Ομάδα των Επτά βιομηχανοποιημένων χωρών φέτος.

Ο Σολτς είπε ότι η G7 και άλλες χώρες θα μπορούσαν να συνεργαστούν για να βρουν λύσεις για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία, εάν η Γερμανία αναλάβει την ευθύνη για την Ευρώπη και τον κόσμο.

Είπε, επίσης, ότι η Γερμανία θα κάνει προτάσεις για κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, οικοδόμηση ευρωπαϊκής άμυνας, τεχνολογικής κυριαρχίας και δημοκρατικής ανθεκτικότητας τους επόμενους μήνες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News