Κόσμος Κυριακή 17/07/2022, 17:49
ΚΟΣΜΟΣ

Μεντβέντεφ: Συστημική απειλή η άρνηση της Δύσης να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική

Μεντβέντεφ: Συστημική απειλή η άρνηση της Δύσης να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική

Η άρνηση των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να αναγνωρίσουν την εξουσία της Μόσχας στην Κριμαία αντιπροσωπεύει μια «συστημική απειλή» για τη Ρωσία, δήλωσε την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 μετά την ανατροπή ενός προέδρου υπέρ της Μόσχας στο Κίεβο εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων. Στη συνέχεια, η Μόσχα υποστήριξε επίσης φιλορώσους ένοπλους αυτονομιστές στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

«Εάν οποιοδήποτε άλλο κράτος, είτε είναι η Ουκρανία είτε οι χώρες του ΝΑΤΟ, πιστεύει ότι η Κριμαία δεν είναι ρωσική, τότε αυτή είναι μια συστημική απειλή για εμάς», είπε ο Μεντβέντεφ στους βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Αυτή είναι μια άμεση και ρητή απειλή, ειδικά δεδομένου του τι είχε συμβεί στην Κριμαία. Η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα σχόλιά του μεταδόθηκαν μια ημέρα αφότου ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι η Κριμαία, την οποία το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως τμήμα της Ουκρανίας, θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο για τους αμερικανικούς πυραύλους HIMARS, που αναπτύχθηκαν πρόσφατα από το Κίεβο καθώς μάχεται τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Vadym Skibitskyi, αξιωματούχος της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ρωτήθηκε το Σάββατο σε τηλεοπτική συνέντευξη εάν το HIMARS θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε στόχους στην Κριμαία.

Είπε ότι η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει πλήγματα σε ουκρανικό έδαφος από την Κριμαία και τη Μαύρη Θάλασσα και έτσι αυτοί ήταν επίσης δικαιολογημένοι στόχοι.

Η Κριμαία έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τη Ρωσία καθώς περιλαμβάνει την έδρα του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα στη Σεβαστούπολη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News