Κόσμος Κυριακή 17/07/2022, 14:21
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: «Ομοβροντία» εκκλήσεων για να παραμείνει ο Ντράγκι

Ιταλία: «Ομοβροντία» εκκλήσεων για να παραμείνει ο Ντράγκι

Δήμαρχοι, επιχειρηματικές ενώσεις και ηγέτες εργατικών συνδικάτων στην Ιταλία παρότρυναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, να ξανασκεφτεί την απόφασή του να παραιτηθεί, προειδοποιώντας ότι τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα στη γειτονική χώρα, εξαιτίας του μεγάλου εξωτερικού της χρέους.

Ο Ντράγκι υπέβαλε την παραίτησή του την προηγούμενη εβδομάδα, αφού ένα από τα πολιτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αρνήθηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση στη διάρκεια ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του Ντράγκι και του ζήτησε να απευθυνθεί στο κοινοβούλιο μέσα στη νέα εβδομάδα, ελπίζοντας ότι θα επιτύχει κάποιο συμβιβασμό για την αποτροπή της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σε με περίοδο διεθνούς αστάθειας και οικονομικών πιέσεων.

Ο Ντράγκι κέρδισε με άνεση την ψήφο εμπιστοσύνης για ένα πακέτο μέτρων που στοχεύουν στην ελάφρυνση του υψηλού κόστους ζωής στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως δήλωσε, χωρίς την πλήρη υποστήριξη όλων των εταίρων του, η κυβέρνηση συνασπισμού δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο κατακλύζεται από εσωτερικές διαμάχες, υποστηρίζει ότι δεν έχει αποσυρθεί από τον συνασπισμό και απηύθυνε έκκληση τον Ιταλό πρωθυπουργό να παρέχει εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει τις πολιτικές προτεραιότητες, όπως ο κατώτατος μισθός.

«Δεν μπορούμε να μοιραστούμε την ευθύνη της κυβέρνησης εάν δεν υπάρχει βεβαιότητα για τα ζητήματα που έχουμε υπογραμμίσει», έγραψε ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε σε ανάρτηση στο Facebook αργά χθες Σάββατο.

Πηγές από το γραφείο του πρωθυπουργού, αναφέρουν ότι ο Ντράγκι δεν προτίθεται να υποκύψει σε κανένα «τελεσίγραφο» και παραμένει αποφασισμένος να παραιτηθεί.

Την ίδια ώρα του ασκούνται πιέσεις να αλλάξει γνώμη εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η Ιταλία κινδυνεύει να χάσει δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος χωρίς μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση.

Οι δήμαρχοι 110 πόλεων της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων των 10 κορυφαίων μητροπολιτικών περιοχών, δήλωσαν με ανοιχτή επιστολή τους ότι παρακολουθούν την αναταραχή με «δυσπιστία και ανησυχία» και κάλεσαν όλες τις πλευρές να δείξουν υπευθυνότητα.

«Εμείς οι δήμαρχοι, που καλούμαστε καθημερινά να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες μας, ζητάμε από τον Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει και να εξηγήσει στο κοινοβούλιο τους καλούς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει», έγραψαν.

Βιομηχανικές, αγροτικές και εμπορικές ενώσεις εξέδωσαν επίσης ανακοινώσεις καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσει, ενώ ο επικεφαλής του μεγαλύτερου εργατικού συνδικάτου της Ιταλίας είπε ότι η σταθερότητα είναι απαραίτητη.

«Δεν παίρνω καμία πλευρά, αλλά θα πω ότι έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει χάσει καμία ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, ηγέτης της ένωσης CGIL.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News