Κόσμος Τετάρτη 13/07/2022, 09:22
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Νέες ελαφρύνσεις υπόσχεται ο Όλαφ Σολτς

Γερμανία: Νέες ελαφρύνσεις υπόσχεται ο Όλαφ Σολτς

Ήταν ένα ασυνήθιστο απόγευμα στο μπιτς μπαρ Strandsalon του Λίμπεκ, στις όχθες του ποταμού Τράβε, από τα αγαπημένα καλοκαιρινά στέκια της πόλης. Πρωταγωνιστής της βραδιάς δεν ήταν κάποιος γνωστός καλλιτέχνης, αλλά ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που έδωσε το έναυσμα για έναν «διάλογο με τους πολίτες» σε χαλαρή ατμόσφαιρα, με τα αναψυκτικά να περιφέρονται στη διάρκεια της εκδήλωσης. Περίπου 150 κάτοικοι του Λίμπεκ και της ευρύτερης περιοχής συμμετείχαν στη συζήτηση. Πολλοί έθεσαν ερωτήσεις, κάποιοι με κριτική διάθεση. Άλλοι εξήντα, που προφανώς δεν είχαν επιλεγεί, συγκεντρώθηκαν έξω από το μπαρ, φωνάζοντας συνθήματα κατά του καγκελάριου και ζητώντας την παραίτησή του. Ωστόσο η βραδιά κύλησε ήρεμα, με τον Σολτς απλώς να αγνοεί τον θόρυβο και τα συνθήματα.

Μέτρα για φοιτητές και συνταξιούχους

Απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι οι παρεμβάσεις του κράτους για την οικονομική στήριξη των πολιτών στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης θα συνεχιστούν και μετά τα τελευταία δύο «πακέτα ελαφρύνσεων», ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό γιατί θα συνεχιστεί και η ίδια η κρίση. «Οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν πολύ γρήγορα, είναι ένα πρόβλημα που θα το βρίσκουμε για πολύ καιρό ακόμη μπροστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καγκελάριος. «Γι αυτό είναι σημαντικό να μην αφεθεί κανείς μόνος του».

Μεταξύ άλλων ο Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε στοχευμένα μέτρα για τους συνταξιούχους και για τους φοιτητές, κοινωνικές ομάδες που κατά τεκμήριο ανήκουν στους οικονομικά ασθενέστερους. Εκπρόσωπος των φοιτητών που συμμετείχε στη συνάντηση ανέφερε μάλιστα ότι το 30% των νέων ανθρώπων που σπουδάζουν σήμερα στα γερμανικά πανεπιστήμια ζουν «κάτω από το όριο της φτώχειας». Πάντως ο καγκελάριος δεν θέλησε να προχωρήσει σε πιο συγκεκριμένες εξαγγελίες για νέες ελαφρύνσεις, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας γύρος διαπραγμάτευσης με εργοδοτικές οργανώσεις, συνδικάτα και άλλους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξειδικευθούν τα απαραίτητα μέτρα, χωρίς να αναιρείται η αυτονομία των κοινωνικών εταίρων.

Θα συνεχιστούν οι «διάλογοι με τους πολίτες»

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν τη στροφή στην επικοινωνιακή πολιτική του Όλαφ Σολτς μετά τις κατηγορίες περί «υπεροπτικής συμπεριφοράς» που είχε αντιμετωπίσει τις τελευταίες εβδομάδες. Οι «διάλογοι με τους πολίτες» που άρχισαν τη Δευτέρα στο Λίμπεκ θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε μικρότερες επαρχιακές πόλεις. Στο Λίμπεκ ο καγκελάριος εμφανίστηκε χωρίς γραβάτα και απάντησε υπομονετικά, όρθιος επί 90 λεπτά, σε όλα τα ερωτήματα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι του αρέσει αυτή η μορφή επικοινωνίας. «Είναι σημαντικό να μιλάμε, προκειμένου να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας» είπε ο ίδιος και ενθάρρυνε τον κόσμο να μιλήσει για ό,τι τον απασχολεί. Ήταν αυθόρμητες όλες οι παρεμβάσεις; Πάντως η παρουσιάστρια της βραδιάς, η δημοσιογράφος Μάντυ Σμιτ, ξεκαθάρισε στην αρχή της εκδήλωσης ότι «δεν έγιναν ούτε έλεγχοι, ούτε δοκιμές, μπορείτε να ρωτήσετε ελεύθερα ό,τι θέλετε…» 

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News