Κόσμος Δευτέρα 11/07/2022, 21:45
ΚΟΣΜΟΣ

Οι έξυπνοι πετυχαίνουν; Το IQ και τα άλλα πέντε χαρακτηριστικά που χρειάζονται

Οι έξυπνοι πετυχαίνουν; Το IQ και τα άλλα πέντε χαρακτηριστικά που χρειάζονται

To υψηλό IQ μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μία επιτυχημένη καριέρα ή οικονομική επιτυχία; Σύμφωνα με τον ψυχολόγο κ. Γιάννη Αντωνάκη, η απάντηση είναι ουσιαστικά ναι.

«Το IQ είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης της εργασιακής επιτυχίας», λέει ο κ. Αντωνάκης, καθηγητής οργανωτικής συμπεριφοράς στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης της Ελβετίας που εστιάζει στην έρευνα ηγεσίας και διαχείρισης. «Είναι ένας πολύ ισχυρός και πολύ αξιόπιστος προγνωστικός δείκτης».

Το 2012, ερευνητές ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Vanderbilt διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερο IQ τείνουν να κερδίζουν υψηλότερα εισοδήματα, κατά μέσο όρο, από εκείνους με χαμηλότερο IQ. Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι τα υψηλά IQ είναι εξίσου αξιόπιστα στην πρόβλεψη της ακαδημαϊκής επιτυχίας, της εργασιακής απόδοσης, των δυνατοτήτων σταδιοδρομίας και της δημιουργικότητας.

Ο κ.Αντωνάκης λέει ότι το υψηλό IQ είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτος προγνωστικός παράγοντας επιτυχίας σε εξαιρετικά περίπλοκα, εξειδικευμένα επαγγέλματα όπως ο φυσικός, ο μηχανικός ή ακόμα και ο νευροχειρουργός. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ψυχολόγο, ο καλύτερος συνδυασμός είναι όταν το υψηλό IQ συνοδεύεται από πέντε ακόμη δεξιότητες και χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την επιτυχία της σταδιοδρομίας αλλά και τη συνολική ευτυχία:

– Ικανότητα να είσαι εξωστρεφής και φιλικός

– Αυτοπεποίθηση

– Το να είσαι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες

– Οργανωτικές ικανότητες

– Ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες

«Ο σύγχρονος ορισμός της νοημοσύνης είναι η ικανότητα μάθησης», λέει ο κ. Αντωνάκης. «Και όσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητά σας να μαθαίνετε – να βελτιώνετε τον εαυτό σας, να αποκτάτε νέες δεξιότητες και να παίρνετε έξυπνες αποφάσεις – τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε καλή απόδοση στη δουλειά και να προχωρήσετε στην καριέρα σας».

Ωστόσο, υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν δείξει ότι η επιτυχία απαιτεί περισσότερα από το IQ. Το να είσαι εξωστρεφής και φιλικός, με αυτοπεποίθηση, ανοιχτός σε νέες εμπειρίες και καλά οργανωμένος είναι όλα σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που μπορούν να σε βοηθήσουν να προχωρήσεις στη ζωή, σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες.

«Με άλλα λόγια, ένα χαμηλότερο IQ δεν σας καταδικάζει απαραίτητα σε μια αποτυχημένη ή ανεκπλήρωτη ζωή, ειδικά αν εργάζεστε για να μεγιστοποιήσετε τις ισχυρότερες δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά σας. Θα μπορούσατε να κάνετε μια άλλη δουλειά που απαιτεί κάποιες κοινωνικές δεξιότητες. Αν, για παράδειγμα, είσαι εξωστρεφής, αυτό είναι απολύτως εντάξει και μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία», λέει ο ψυχολόγος. 

Το IQ κάνει πιο αποτελεσματικούς ηγέτες, αλλά η επικοινωνία είναι το κλειδί

Το υψηλό IQ μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας επιτυχίας, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση. Ο κ. Αντωνάκης λέει ότι το σύνολο έχει σημασία: Για παράδειγμα, ένα άτομο με υψηλό IQ που εργάζεται σε έναν σχετικά μη σύνθετο ρόλο μπορεί να μην ευδοκιμήσει, απλώς και μόνο επειδή δεν τον ενδιαφέρει.

«Πρέπει να υπάρχει ένα ταίριασμα μεταξύ των αναγκών της δουλειάς και των χαρακτηριστικών του ατόμου που θα κάνει τη δουλειά. Εάν βάλεις έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο στη θέση του θυρωρού, θα βαρεθεί», σημειώνει ο ψυχολόγος.

Η έρευνα του κ. Αντωνάκη δείχνει επίσης ότι οι ηγέτες με υψηλό IQ έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τους λιγότερο ευφυείς ηγέτες.

Υπάρχει όμως και κάτι για το οποίο ο ψυχολόγος εφιστά την προσοχή: «Εάν είσαι πολύ έξυπνος, οι άνθρωποι μπορεί να μην ταυτιστούν μαζί σου και να σε βρουν πολύ απόμακρο». 

Συνεπώς, το κλειδί είναι η επικοινωνία. Ο κ. Αντωνάκης αναφέρει εξαιρετικά ευφυείς ηγέτες από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μπιλ Κλίντον έως τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ που χρησιμοποίησαν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και το χάρισμά τους για να παρουσιάσουν περίπλοκες στρατηγικές με εύπεπτους τρόπους για να κερδίσουν μεγάλα τμήματα ψηφοφόρων. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος: Η περιουσία της Rihanna δεν χτίστηκε από τη μουσική

Τέσσερις κανόνες ανατροφής για εξαιρετικά επιτυχημένα παιδιά

Τρεις συμβουλές για ένα πετυχημένο βιογραφικό – Πώς να τραβήξετε την προσοχή ενός εργοδότη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News