Κόσμος Τετάρτη 23/12/2020, 20:52
BREXIT

Λίγο πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. και Βρετανία

Λίγο πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. και Βρετανία

Στο βασικό πλαίσιο μίας μετά Brexit εμπορικής συμφωνίας κατέληξαν πριν από λίγο Ε.Ε. και Βρετανία και τώρα οι κορυφαίοι διαπραγματευτές τους εργάζονται για την τελική συμφωνία μετά από δέκα περίπου μήνες έντονων διαβουλεύσεων. 

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την Ε.Ε., σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετέχουν στις συζητήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη υπάρχουν πιθανότητες να μην επιτευχθεί η συμφωνία και οιαδήποτε ανακοίνωση θα χρειαστεί ακόμη κάποιες ώρες, σύμφωνα πάντα με τους αξιωματούχους. Αμέσως μετά την είδηση για το πλαίσιο μίας συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, η στερλίνα εκτινάχθηκε στα ύψη με άνοδο 1,6%, αγγίζοντας το 1,3571 έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Μάρτιο.

Ο Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρενέβησαν προσωπικά τις τελευταίες ημέρες, μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών, σε μία ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου. 

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε επιμέρους συμφωνία για την αλιεία ως προϋπόθεση για την τελική συμφωνία, ακόμη και στην περίπτωση που η αλιεία αξίας 650 εκατ.ευρώ που θα πραγματοποιεί ο ευρωπαϊκός αλιευτικός στόλος ετησίως στα βρετανικά θαλάσσια ύδατα θα αποτελεί μέρος του εμπορίου αγαθών ύψους 512 δισ.δολαρίων ετησίως μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε.. 

Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε χθες στους πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της Ε.Ε. ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και ότι μία συμφωνία πιθανόν να υπογραφεί πριν από την εορτή των Χριστουγέννων. Κορυφαιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναφέρουν τώρα ότι η απόφαση έγκειται στον Τζόνσον, ενώ πηγές που πρόσκεινται στη βρετανική πλευρά αναφέρουν ότι η επίτευξη συμφωνίας έχει να κάνει με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής πλευράς. 

Εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει ένα άτυπο προσχέδιο κειμένου και θα το στείλει στις χώρες μέλη και στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με διπλωμάτη που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες θα έχουν δύο ημέρες για να συζητήσουν και να εγκρίνουν το προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Εν συνεχεία θα γραφεί ένα τελικό κείμενο για την επικύρωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου και θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. έως τις 31 Δεκεμβρίου. 

Πηγή: Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News