Κόσμος Κυριακή 10/07/2022, 22:52
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνικές εκλογές: Καθ’ οδόν για σαρωτική νίκη το κόμμα του Σίνζο Άμπε

Ιαπωνικές εκλογές: Καθ’ οδόν για σαρωτική νίκη το κόμμα του Σίνζο Άμπε

Η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού της Ιαπωνίας αναμένεται να αυξήσει την πλειοψηφία της στην άνω βουλή του κοινοβουλίου στις σημερινές εκλογές, δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε.

Ο Άμπε, ο μακροβιότερος σύγχρονος ηγέτης της Ιαπωνίας, δέχθηκε σφαίρα την Παρασκευή κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στη δυτική πόλη Νάρα.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, μέλος του οποίου ήταν και ο Άμπε, μαζί με το κόμμα Komeito, αναμένεται να κερδίσουν από 69 έως 83 εκ των 125 εδρών που διεκδικούνταν στη Βουλή, από 69 που ήταν προηγουμένως, σύμφωνα με δημοσκόπηση εξόδου του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα NHK.

Οι εκλογές για τη λιγότερο ισχυρή άνω βουλή του κοινοβουλίου αποτελούν συνήθως δημοψήφισμα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Η αλλαγή κυβέρνησης δεν ήταν το ζητούμενο, καθώς αυτό καθορίζεται από την κάτω βουλή.

Ωστόσο, έχοντας κερδίσει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος ο Κισίντα θα μπορούσε να εδραιώσει την εξουσία του, καθώς προσπαθεί να οδηγήσει την Ιαπωνία σε ανάκαμψη μετά την πανδημία, να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών και να ενισχύσει την άμυνα σε μια περίοδο έντασης με την Κίνα. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Σε σοκ η χώρα μετά τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε

Πέθανε ο Σίνζο Άμπε – Υπέκυψε στα τραύματά του μετά την δολοφονική επίθεση

Τι είναι τα Abenomics – Η κληρονομιά του Σίνζο Αμπε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News