Κόσμος Σάββατο 9/07/2022, 21:29
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Μεγαλώνει η λίστα των υποψηφίων για τη θέση του Τζόνσον – Πώς αντιδρούν οι Torries

Βρετανία: Μεγαλώνει η λίστα των υποψηφίων για τη θέση του Τζόνσον – Πώς αντιδρούν οι Torries

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ναντίμ Ζαχάουι θα θέσει επίσης υποψηφιότητα, προκειμένου να διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Evening Standard.

«Ο στόχος μου είναι ο εξής απλός: να προσφέρω τις ευκαιρίες που δόθηκαν στη γενιά μου, σε όλους τους Βρετανούς, όποιοι κι αν είστε και από όπου κι αν προέρχεστε…. Να σταθεροποιήσω την οικονομία», ανέφερε ο Ζαχάουι σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σε «μάχη» δύο υποψηφίων θέλει να καταλήξει το Συντηρητικό κόμμα

Το Συντηρητικό Κόμμα θα προσπαθήσει να μειώσει έως τις 20 Ιουλίου τον αριθμό των υποψηφίων σε δύο για την κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, όπως δήλωσε ένα μέλος της επιτροπής που επιβλέπει την διαδικασία, καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των υποψηφίων.

Η λεγόμενη «Επιτροπή του 1922» των Τόρις θα καθορίσει τους ακριβείς κανόνες και το χρονοδιάγραμμα για την κούρσα διαδοχής την επόμενη εβδομάδα αφού ο Τζόνσον υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το κόμμα του. Πολλοί βουλευτές ασκούν πίεση για επίσπευση της διαδικασίας.

Σήμερα, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς έγινε ο πέμπτος βουλευτής των Συντηρητικών που δήλωσε επίσημα ότι θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία, αλλά πολλοί ακόμη αναμένεται επίσης να θέσουν υποψηφιότητα.

Οι Συντηρητικοί θα πραγματοποιήσουν μια σειρά ψηφοφοριών για να μειώσουν τον αριθμό σε δύο τελικούς υποψηφίους, οι οποίοι μετά θα τεθούν ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου από ευρύτερα μέλη των Τόρις.

«Σαφώς αυτό που θέλουμε να κάνουμε, και νομίζω ότι ακόμη και οι υποψήφιοι θα το δεχτούν, είναι σε σχετικά πρώιμο στάδιο να αφαιρέσουμε ορισμένους από αυτούς που σαφώς δεν πρόκειται να λάβουν επαρκή στήριξη για να φτάσουν στους τελευταίους δύο», δήλωσε ο Τζέφρι Κλίφτον‑Μπράουν από την Επιτροπή στο Times Radio.

Ο Κλίφτον-Μπράουν τόνισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει αυξάνοντας τον αριθμό των υπογραφών από άλλους Συντηρητικούς βουλευτές που απαιτούνται για να οριστούν υποψήφιοι και αυξάνοντας το όριο των ψήφων που πρέπει να λάβουν οι υποψήφιοι για να προχωρήσουν στον επόμενο γύρο.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πλαισιώσουμε μια διαδικασία για να καταλήξουμε σε δύο ονόματα μέχρι τη στιγμή που το Κοινοβούλιο συνεδριάσει στις 20 Ιουλίου», είπε. «Θα πρέπει να έχουμε μια απάντηση μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο και ίσως και πριν από αυτό».

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ένα από τα φαβορί στην κούρσα διαδοχής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, απέσυρε σήμερα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Παραιτήθηκε ο Τζόνσον: Οι 5 λόγοι που τον οδήγησαν στην έξοδο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News