Κόσμος Παρασκευή 8/07/2022, 10:49
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση κατά του Σίνζο Άμπε: Δίνει μάχη για τη ζωή του

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, ο Σίνζο Άμπε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

Επίθεση κατά του Σίνζο Άμπε: Δίνει μάχη για τη ζωή του

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας,Σίνζο Άμπε, 67 ετών, διακομίστηκε εσπευσμένα με ελικόπτερο σε νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από πυρά κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στη Νάρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, ο Σίνζο Άμπε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κατέρρευσε αιμορραγώντας εν μέσω της προεκλογικής ομιλίας που εκφωνούσε. Αρχικά φέρεται να είχε σημάδια ζωής κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με ασθενοφόρο και ελικόπτερο προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νάρα. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική στην περιοχή, «ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής», μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

 

Το προφίλ του δράστη

Η αστυνομία συνέλαβε έναν 42χρονο άνδρα ως ύποπτο για απόπειρα ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK. Πρόκειται για τον Τετσούγια Γιαμαγκάμι, πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο δράστης φέρεται να χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο τουφέκι.

Σίνζο Άμπε: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (βίντεο, φωτογραφίες)-1

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ «ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει». Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο πυροβολισμούς, που χτύπησαν στο στήθος και στον λαιμό τον βετεράνο της ιαπωνικής πολιτικής, προκαλώντας αιμορραγία και από τα δύο τραύματα.

 

 

 

 

Σίνζο Άμπε: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (βίντεο, φωτογραφίες)-3

Kyodo/via REUTERS

Σίνζο Άμπε: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (βίντεο, φωτογραφίες)-4

Kyodo/via REUTERS

Σίνζο Άμπε: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (βίντεο, φωτογραφίες)-5

Kyodo/via REUTERS

Σίνζο Άμπε: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (βίντεο, φωτογραφίες)-6

Kyodo/via REUTERS

Σίνζο Άμπε: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (βίντεο, φωτογραφίες)-7

Kyodo/via REUTERS

Σίνζο Άμπε: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (βίντεο, φωτογραφίες)-8

Kyodo/via REUTERS

Σίνζο Άμπε: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (βίντεο, φωτογραφίες)-9

Kyodo/via REUTERS

Σίνζο Άμπε: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας (βίντεο, φωτογραφίες)-10
AP PHOTO

Ο Σίνζο Άμπε παρέμενε πολιτικά δραστήριος μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2020, ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια στο τιμόνι της ιαπωνικής κυβέρνησης. Συχνά εκφωνούσε λόγους και έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις, υποστηρίζοντας δραστήρια το κυβερνών κόμμα. Η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας επεσήμανε ότι το πρόγραμμα της ομιλίας του κ. Άμπε είχε γίνει γνωστό μόλις το προηγούμενο βράδυ.

Πρόκειται για τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στη σύγχρονη ιστορία της Ιαπωνίας, έχοντας εκλεγεί τέσσερις φορές στο αξίωμα, από το οποίο αποχώρησε πρόπερσι για λόγους υγείας. Για πρώτη φορά εξελέγη στην πρωθυπουργία το 2006, μένοντας στην εξουσία για σχεδόν 12 μήνες, πριν επανέλθει το 2012.

Το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε την αναστολή όλων των προεκλογικών του εκδηλώσεων, ενόψει των εκλογών για τη Γερουσία της χώρας την Κυριακή. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News