Κόσμος Παρασκευή 8/07/2022, 08:04
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε

Ιαπωνία: Δολοφονική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, 67 ετών, ο οποίος διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στη Νάρα, δεν παρουσιάζει καμία ζωτική ένδειξη, σύμφωνα με ιαπωνικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική στην περιοχή, «ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής», μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν ο θάνατος κάποιου μένει απλά να διαπιστωθεί από ιατροδικαστικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε κατέρρευσε αιμορραγώντας εν μέσω της προεκλογικής ομιλίας που εκφωνούσε. Αρχικά φέρεται να είχε σημάδια ζωής κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με ασθενοφόρο και ελικόπτερο προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νάρα.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο πυροβολισμούς, που χτύπησαν στο στήθος και στον λαιμό τον βετεράνο της ιαπωνικής πολιτικής.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, ο δράστης της επίθεσης εναντίον του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού συνελήφθη και το όπλο που χρησιμοποίησε κατασχέθηκε. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 41 ετών, που φέρεται να είναι πρώην στέλεχος του ιαπωνικού Ναυτικού σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση. 

Το όπλο που κατασχέθηκε φέρεται να ήταν ένα αυτοσχέδιο πιστόλι.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, επιστρέφει εσπευσμένα με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία, μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του προκατόχου του, μεταδίδουν ιαπωνικά ΜΜΕ. Αναμένεται κατά τις 8.30 π.μ. ώρα Ελλάδος να μιλήσει δημοσίως από την πρωθυπουργική κατοικία.

Επίσημη ανακοίνωση από την ιαπωνική κυβέρνηση δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετικά με την κατάσταση της υγείας του κ. Άμπε. Κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε μόνο το περιστατικό.

Ο κ. Άμπε παρέμενε πολιτικά δραστήριος μετά την αποχώρησή του απο την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2020, ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια στο τιμόνι της ιαπωνικής κυβέρνησης. Συχνά εκφωνούσε λόγους και έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις, υποστηρίζοντας δραστήρια το κυβερνών κόμμα.

Πρόκειται για τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στη σύγχρονη ιστορία της Ιαπωνίας, έχοντας εκλεγεί τέσσερις φορές στο αξίωμα, από το οποίο αποχώρησε πρόπερσι για λόγους υγείας. Για πρώτη φορά εξελέγη στην πρωθυπουργία το 2006, μένοντας στην εξουσία για σχεδόν 12 μήνες, πριν επανέλθει το 2012.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News