Κόσμος Τετάρτη 6/07/2022, 19:24
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νιγηριακός Mohammad Barkindo, ηγέτης του ΟΠΕΚ απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών

Ο Νιγηριακός Mohammad Barkindo, ηγέτης του ΟΠΕΚ απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών

Πέθανε σε ηλικία 63 ετών ο Mohammad Barkindo, ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση της ευρύτερης ομάδας παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ που βοήθησε τη βιομηχανία να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κρίση.

Ο Νιγηριανός βετεράνος της βιομηχανίας πετρελαίου επρόκειτο να παραιτηθεί στα τέλη αυτού του μήνα μετά από έξι χρόνια στην ηγεσία του Οργανισμού.

Ο Barkindo πέθανε αργά την Τρίτη, έγραψε στο Twitter ο Mele Kyari, το αφεντικό της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Νιγηρίας (NNPC), χαρακτηρίζοντας τον θάνατό του «μεγάλη απώλεια».

Ώρες νωρίτερα ο Barkindo είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Muhammadu Buhari και είχε δώσει μια ομιλία σε μια ενεργειακή σύνοδο της Abuja.

Ο Kyari είπε ότι ο Barkindo θα ταφεί στη γενέτειρά του Yola στις 4 μ.μ. την Τετάρτη.

Οι βασικές αποφάσεις του ΟΠΕΚ λαμβάνονται από υπουργούς από τη Σαουδική Αραβία και άλλους κορυφαίους παραγωγούς, αλλά ο γενικός γραμματέας εκπροσωπεί την ομάδα στην παγκόσμια σκηνή και έχει σημαντικό διπλωματικό ρόλο βοηθώντας τους υπουργούς να επιτύχουν συναίνεση.

Ο Haitham al-Ghais από το Κουβέιτ έχει προγραμματιστεί να διαδεχθεί τον Barkindo την 1η Αυγούστου.

Η Γραμματεία του ΟΠΕΚ στο Twitter εξέφρασε τη «λύπη και τη βαθιά της ευγνωμοσύνη για τα πάνω από 40 χρόνια ανιδιοτελούς υπηρεσίας» του Barkindo.

Η καριέρα του Barkindo στη βιομηχανία πετρελαίου ξεκίνησε στη Νιγηρία στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο NNPC και εκπροσώπησε τη Νιγηρία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Οικονομικής Επιτροπής του ΟΠΕΚ.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ το 2006 προτού επιστρέψει στη θέση αυτή 10 χρόνια αργότερα, όταν βοήθησε στη δημιουργία του ΟΠΕΚ+, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ ένωσαν τις δυνάμεις τους με τη Ρωσία και άλλα μη μέλη για να συνεργαστούν για την προμήθεια πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ+ βοήθησε να απαλειφθεί η υπερπροσφορά που δημιουργήθηκε μεταξύ 2014 και 2016 και το 2020 διοργάνωσε μείωση παραγωγής ρεκόρ καθώς η πανδημία έπληξε τη ζήτηση.

«Θα μείνει στη μνήμη μας ως μια σημαντική προσωπικότητα στην ιστορία της παγκόσμιας ενεργειακής διακυβέρνησης», δήλωσε ο Joseph McMonigle, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας.

«Ήταν ένας εξαιρετικός διπλωμάτης που συνέβαλε σημαντικά στη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών ενέργειας».

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak σε δήλωσή του απέτισε φόρο τιμής στον Barkindo ως έναν από τους εμπνευστές του ΟΠΕΚ+ και υποστηρικτή του εποικοδομητικού διαλόγου με τη Μόσχα.

Ο Barkindo «συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση μιας ενοποιημένης θέσης των συμμετεχουσών χωρών», είπε ο Novak, οι οποίες «εδώ και αρκετά χρόνια εξισορροπούν με επιτυχία την παγκόσμια αγορά πετρελαίου».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News