Κόσμος Πέμπτη 30/06/2022, 21:22
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ορκίστηκε η πρώτη Αφροαμερικανική δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Ορκίστηκε η πρώτη Αφροαμερικανική δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο

Η προοδευτική δικαστής Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον έγινε σήμερα η πρώτη Αφροαμερικανή που αναλαμβάνει καθήκοντα στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν οι ισορροπίες στο σώμα αυτό, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί.

Η 51χρονη δικαστής επελέγη στα τέλη Φεβρουαρίου από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα διόριζε μια μαύρη γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Στα 233 χρόνια του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχουν υπηρετήσει σε αυτό 115 δικαστές και από αυτούς μόνο οι πέντε ήταν γυναίκες – τέσσερις λευκές και μία ισπανόφωνη. Μόνο δύο ήταν οι Αφροαμερικανοί δικαστές. Ο ένας από αυτούς, ο συντηρητικός Κλάρενς Τόμας, προτάθηκε από τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και υπηρετεί μέχρι και σήμερα στο Δικαστήριο.

Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον θα πάρει τη θέση του προοδευτικού Στίβεν Μπράιερ, 83 ετών, ο οποίος αποφάσισε να συνταξιοδοτηθεί.

«Χαίρομαι για την Αμερική», είπε ο Breyer σε μια δήλωση. «H Κετάντζι θα ερμηνεύσει τον νόμο με σύνεση και δίκαια, βοηθώντας αυτός ο νόμος να λειτουργήσει καλύτερα για τον αμερικανικό λαό, τον οποίο εξυπηρετεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν διόρισε την Τζάκσον πέρυσι στο Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, αφού πέρασε οκτώ χρόνια ως ομοσπονδιακή περιφερειακή δικαστής. Την ώρα της τελετής, ο Μπάιντεν επέστρεφε στην Ουάσιγκτον από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Όπως οι τρεις συντηρητικοί δικαστές που διορίστηκαν από τον Ρεπουμπλικανό προκάτοχο του Δημοκρατικού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, η Τζάκσον είναι αρκετά νέα για να υπηρετήσει για δεκαετίες ακόμα.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσω την δικαστή Τζάκσον στο δικαστήριο και στο κοινό μας κάλεσμα», δήλωσε ο επικεφαλής του δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς στην τελετή.

Η Γερουσία επιβεβαίωσε την Τζάκσον με ψήφους 53-47 στις 7 Απριλίου, με τρεις Ρεπουμπλικάνους να προσχωρούν στους Δημοκρατικούς για να την υποστηρίξουν. Ο διορισμός τη Τζάκσον δεν αλλάζει την ιδεολογική ισορροπία του δικαστηρίου.

«Χρειάστηκαν 232 χρόνια και 115 προηγούμενα ραντεβού για να επιλεγεί μια μαύρη γυναίκα για να υπηρετήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε η Τζάκσον σε εκδήλωση στις 8 Απριλίου για τον εορτασμό της επιβεβαίωσής της. «Αλλά τα καταφέραμε».

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS