Κόσμος Τετάρτη 29/06/2022, 16:57
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Καταγγέλλει την «αποτρόπαια αγριότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία

ΝΑΤΟ: Καταγγέλλει την «αποτρόπαια αγριότητα» της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ «για όσο χρόνο χρειαστεί», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Κατά την σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στη Μαδρίτη, οι ηγέτες των χωρών μελών κατήγγειλαν την «αποτρόπαια αγριότητα» της Μόσχας.

Καθορίζοντας ένα σχέδιο αντιμετώπισης των απειλών και των προκλήσεων, που απορρέουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η συμμαχία υποσχέθηκε να «υπερασπιστεί κάθε εκατοστό» της επικράτειάς της.

«Η αποτρόπαια αγριότητα της Ρωσίας προκαλεί τεράστια ανθρώπινα δεινά και μαζικές εκτοπίσεις, πλήττοντας δυσανάλογα τις γυναίκες και τα παιδιά. Η Ρωσία φέρει ακέραιη την ευθύνη αυτής της ανθρωπιστικής καταστροφής», αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των μελών της Συμμαχίας. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της Συνόδου ανακοινώθηκε και η έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως η Κίνα συνιστά πρόκληση για τα «συμφέροντα» και την «ασφάλεια» των χωρών του ΝΑΤΟ στον νέο στρατηγικό οδικό χάρτη της Συμμαχία, ο οποίος υιοθετήθηκε στην Μαδρίτη.

«Οι δηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και οι καταναγκαστικές της πολιτικές αποτελούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», αναφέρεται στον νέο στρατηγικό οδικό χάρτη, όπου καταγγέλλεται «η στρατηγική σύμπραξη» ανάμεσα στο Πεκίνο και την Μόσχα κατά της «διεθνούς τάξης».

Διαβάστε επίσης:

Μπέρμποκ: Έτοιμη η Γερμανία για διακοπή του ρωσικού αερίου – Βρισκόμαστε σε «υβριδικό πόλεμο»

Μητσοτάκης από Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ξεπεράστηκαν καιροσκοπικές συμπεριφορές

ΝΑΤΟ: Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS