Κόσμος Κυριακή 26/06/2022, 17:10
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν δοκιμάζει για δεύτερη φορά το δορυφορικό εκτοξευτή Zuljanah 

Το Ιράν δοκιμάζει για δεύτερη φορά το δορυφορικό εκτοξευτή Zuljanah 

Το Ιράν πραγματοποίησε μια δεύτερη δοκιμή του δορυφορικού εκτοξευτή Zuljanah, μετέδωσε την Κυριακή η ιρανική κρατική τηλεόραση, σε μια κίνηση που πιθανόν να ενοχλήσει την Ουάσιγκτον εν μέσω προσδοκιών για επανέναρξη των έμμεσων συνομιλιών για την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνται ότι μια τέτοια βαλλιστική τεχνολογία μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκτόξευση πυρηνικών κεφαλών. Η Τεχεράνη αρνείται την κατηγορία των ΗΠΑ.

«Η τρίτη φάση ανάπτυξης του εκτοξευτή δορυφόρου Zuljanah θα βασίζεται σε έναν συνδυασμό πληροφοριών που αποκτήθηκαν κατά τη σημερινή εκτόξευση», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στην κρατική τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίσει εάν η δοκιμή ήταν επιτυχής.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς το πολύμηνο αδιέξοδο στις έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον αναμένεται να τερματιστεί τις επόμενες ημέρες για να διασφαλιστεί η συμφωνία του 2015 που περιόριζε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων. 

Πέρυσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ανησυχία για την επιτυχή εκτόξευση του εγχώριου δορυφορικού εκτοξευτή για πρώτη φορά, ο οποίος σύμφωνα με την Τεχεράνη είχε στόχο να βοηθήσει στην επίτευξη της «πιο ισχυρής μηχανής πυραύλων».

Το Zuljanah είναι ένας εκτοξευτής δορυφόρου τριών σταδίων που χρησιμοποιεί συνδυασμό στερεών και υγρών καυσίμων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News