Κόσμος Κυριακή 26/06/2022, 14:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Τις επόμενες ημέρες οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για την πυρηνική συμφωνία

Ε.Ε.: Τις επόμενες ημέρες οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για την πυρηνική συμφωνία

Τις «επόμενες ημέρες» θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι επόμενες μέρες σημαίνει οι επόμενες μέρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ χθες Σάββατο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του. «Εννοώ γρήγορα, άμεσα». 

Οι συνομιλίες θα είναι έμμεσες, με την Ε.Ε. να ενεργεί ως μεσολαβητή και θα πραγματοποιηθούν σε χώρα του Περσικού Κόλπου, ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον Μπορέλ. Η Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, είναι η πιο πιθανή πόλη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Nour News του Ιράν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων σταμάτησαν τον περασμένο Μάρτιο μετά από περίπου ένα χρόνο συζητήσεων στη Βιέννη, όπου επισφραγίστηκε η αρχική συμφωνία. Το σύμφωνο, γνωστό ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), περιόρισε τις δραστηριότητες της Τεχεράνης στη ατομική ενέργεια με αντάλλαγμα τη χαλάρωση ορισμένων οικονομικών κυρώσεων.

Ένα βασικό σημείο διαφωνίας ήταν η απαίτηση του Ιράν, η Ουάσιγκτον να σταματήσει να χαρακτηρίζει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης -μια στρατιωτική οργάνωση που κατηγορείται για πολυάριθμες επιθέσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους-, ως τρομοκρατική οργάνωση.

Ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018. Η αναβίωσή της μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου και να βοηθήσει στη μείωση των τιμών του, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 45% φέτος.

Οι συνομιλίες «πρέπει να τελειώσουν, έχουν περάσει τρεις μήνες», επισήμανε ο Μπορέλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να ακολουθήσει μια «ρεαλιστική και δίκαιη» προσέγγιση για να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας.

Πολλά μέλη του Κογκρέσου αλλά και το Ισραήλ αντιτίθενται στην αναβίωση της JCPOA, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να δώσει στο Ιράν απροσδόκητα έσοδα από το πετρέλαιο και να τα χρησιμοποιήσει για επανεξοπλίσει τους συμμάχους του στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, πολλές παγκόσμιες δυνάμεις λένε ότι μια συμφωνία είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί το Ιράν να αποκτήσει κάποιο πυρηνικό όπλο. Η χώρα έχει αυξήσει τον εμπλουτισμό της σε ουράνιο από τότε που ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την JCPOA. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News