Κόσμος Σάββατο 25/06/2022, 19:26
ΚΟΣΜΟΣ

Ανάκληση κυρώσεων και «ξεπάγωμα» κεφαλαίων ζητούν οι Ταλιμπάν μετά τον φονικό σεισμό

Ανάκληση κυρώσεων και «ξεπάγωμα» κεφαλαίων ζητούν οι Ταλιμπάν μετά τον φονικό σεισμό

Η διοίκηση των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν κάλεσε το Σάββατο τις διεθνείς κυβερνήσεις να ανακαλέσουν τις κυρώσεις και να άρουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και άφησε χιλιάδες άστεγους αυτήν την εβδομάδα.

Ο σεισμός 6,1 Ρίχτερ που έπληξε τα ανατολικά της χώρας τα ξημερώματα της Τετάρτης προκάλεσε ζημιές ή κατέστρεψε 10.000 σπίτια και επίσης τραυμάτισε περίπου 2.000 ανθρώπους, επιβαρύνοντας το ήδη εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο ζητά από τον κόσμο να δώσει στους Αφγανούς το πιο βασικό δικαίωμά τους, που είναι το δικαίωμά τους στη ζωή και αυτό είναι μέσω της άρσης των κυρώσεων και της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων μας και της παροχής βοήθειας», είπε ο Abdul Qahar Balkhi, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. 

Η διοίκηση της σκληροπυρηνικής ισλαμιστικής ομάδας δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τις διεθνείς κυβερνήσεις. 

Δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν παραμένουν παγωμένα στο εξωτερικό και οι κυρώσεις εμποδίζουν τον τραπεζικό τομέα καθώς η Δύση πιέζει για παραχωρήσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών να εργάζονται και να σπουδάζουν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν. Ήδη από τον Μάρτιο, απαγορεύθηκε στα κορίτσια να πηγαίνουν στο γυμνάσιο.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο Balkhi είπε ότι το δικαίωμα των Αφγανών σε σωτήρια κεφάλαια θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα, προσθέτοντας ότι η διεθνής κοινότητα χειρίστηκε τις ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαφορετικά, ανάλογα με τη χώρα που εμπλέκεται.

«Είναι καθολικός αυτός ο κανόνας; Επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις πέρασαν έναν νόμο κατά των αμβλώσεων», είπε ο Balkhi, αναφερόμενος στην ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Παρασκευή της απόφασης-ορόσημο Roe vs Wade που αναγνώριζε το δικαίωμα μιας γυναίκας σε έκτρωση.

«Δέκα έξι χώρες στον κόσμο έχουν αφαιρέσει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδίως των μουσουλμάνων… αντιμετωπίζουν επίσης κυρώσεις επειδή παραβιάζουν δικαιώματα;», πρόσθεσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News