Κόσμος Παρασκευή 24/06/2022, 18:01
ΚΟΣΜΟΣ

Roe v. Wade: Ανετράπη η ιστορική απόφαση για το δικαίωμα άμβλωσης

Roe v. Wade: Ανετράπη η ιστορική απόφαση για το δικαίωμα άμβλωσης

Tο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την εμβληματική απόφαση Roe v Wade, η οποία έθετε σε συνταγματικό επίπεδο το κατώτατο όριο στις αμβλώσεις επί 50 χρόνια, αφήνοντας το περιθώριο στις πολιτείες να εφαρμόσουν περιορισμούς στην άμβλωση.

Σύμφωνα μάλιστα με το BBC, οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένεται να εισαγάγουν νέους περιορισμούς ή απαγορεύσεις. Ενδεικτικά, δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους νόμους ενεργοποίησης, οι οποίοι θα καταστήσουν αυτομάτως παράνομη την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Άλλες είναι πιθανό να προχωρήσουν ταχέως σε νέους περιορισμούς.

Συνολικά, περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναμένεται να χάσουν την πρόσβασή τους στις αμβλώσεις, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα της άμβλωσης.

Το BBC αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε μία υπόθεση, Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, η οποία αμφισβητούσε την απαγόρευση της άμβλωσης στην πολιτεία του Μισισιπή μετά τις 15 εβδομάδες κύησης.

Ωστόσο, το Ανώτατο δικαστήριο που πλέον διαθέτει πλειοψηφία των Συντηρητικών αποφάσισε υπέρ της πολιτείας με ψήφους έξι έναντι τριών -βάσει ιδεολογικών γραμμών- καταργώντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

«Επομένως, θεωρούμε ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση… και η εξουσία ρύθμισης των αμβλώσεων πρέπει να επιστραφεί στον λαό και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του», ανέφερε μέρος της απόφασης.

Διαβάστε επίσης:

Γράφημα: Σε ποια μέρη του κόσμου απαγορεύεται η άμβλωση

Μπάιντεν: Μετά την άμβλωση, στο στόχαστρο οι γάμοι ομοφυλοφίλων και η αντισύλληψη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News