Κόσμος Παρασκευή 24/06/2022, 14:04
ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδια: Έρχεται το τέλος της ελεύθερης εισόδου στην Ευρώπη

Ταξίδια: Έρχεται το τέλος της ελεύθερης εισόδου στην Ευρώπη

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιβολή περιορισμών στην είσοδό των τουριστών από τρίτες χώρες στην Ευρώπη, καθώς η Ε.Ε. ανακοίνωσε την έλευση της πολυαναμενόμενης βίζα ETIAS, η οποία θα εφαρμόζεται από τον Μάιο του 2023.

Το ETIAS (Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού) διαφέρει σε αρκετά σημεία από τη βίζα που χρειάζεται κανείς για να ταξιδέψει προς τις ΗΠΑ: εκδίδεται ταχύτερα, γίνεται μόνο διαδικτυακά και δεν απαιτεί βιομετρικά δεδομένα. Ωστόσο, απαιτεί μία διαδικασία για να την έκδοσή της, ενώ επίσης έχει και μία οικονομική επιβάρυνση 7 ευρώ.

Για ποιους ισχύει

Από την έκδοση της βίζας βέβαια εξαιρούνται οι κάτοικοι της Ε.Ε., οι οποίοι θα εξακολουθούν να έχουν ελευθερία κίνησης μέσα στο μπλοκ και να μένουν όσο θέλουν σε κάθε προορισμό. Επίσης, εξαιρούνται και όσοι ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε.

Το ETIAS αντιθέτως θα είναι υποχρεωτικό για οποιονδήποτε εισέρχεται στο μπλοκ από τρίτα κράτη, επηρεάζοντας ταξιδιώτες από περίπου 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Για όσους και προηγουμένως χρειάζονταν βίζα για να εισέλθουν στο μπλοκ, θα παραμείνουν οι κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης θα βασίζεται κατά κύριο λόγο σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο θα δίνει έγκριση «εντός λίγων λεπτών» για περίπου το 95% των αιτούντων, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση από την Ε.Ε. «Σε εξαιρετικές περιστάσεις», ο μέγιστος χρόνος αναμονής θα φτάνει τον ένα μήνα. Όσοι βλέπουν απόρριψη στην αίτησή τους θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν επανεξέταση.

Κάθε άδεια θα ισχύει για τρία έτη ή έως τη λήξη ισχύος του ταξιδιωτικού εγγράφου που δηλώθηκε κατά την υποβολή της αίτησης, εφόσον το έγγραφο αυτό λήγει νωρίτερα. Ωστόσο, όσον αφορά τον χρόνο παραμονής, όσοι έχουν τη βίζα θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες που υφίστανται ήδη: αυτή τη στιγμή, κάτοικοι χωρών εκτός Ε.Ε. μπορούν να μείνουν έως και τρεις μήνες στο μπλοκ.

Το κόστος της άδειας ταξιδιού ανέρχεται στα 7 ευρώ για τα άτομα μεταξύ 18 και 70 ετών, χωρίς όμως να έχει διασαφηνιστεί εάν οι υπόλοιποι θα έχουν μειωμένο κόστος ή θα μπορούν να μπουν δωρεάν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Απεριόριστα ταξίδια με 9 ευρώ το μήνα: Γιατί οι Γερμανοί θα κάνουν φθηνές διακοπές φέτος

Κανέλα όπως λέμε ζεστασιά: Πώς η τουριστική βιομηχανία εκμεταλλεύεται τη… μύτη μας

Tripadvisor: Στη Μεσόγειο τα 5 από τα 10 καλύτερα αξιοθέατα στον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News