Κόσμος Τρίτη 21/06/2022, 21:22
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον με Μητσοτάκη και Ερντογάν για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον με Μητσοτάκη και Ερντογάν για ΝΑΤΟ και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Μαδρίτη.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, θέματα άμυνας και οι διμερείς συνεργασίες, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ειδικότερα και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, οι κ.κ. Τζόνσον και Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή όπου το ΝΑΤΟ θα πρέπει ενωμένο να υποστηρίξει την Ουκρανία, με τον Μπόρις Τζόνσον να τονίζει πως «η αδράνεια της Δύσης θα δώσει στον Πούτιν λευκή επιταγή για να συνεχίσει να επιτίθεται».

Σύμφωνα πάντα με την Ντάουνινγκ Στριτ ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του για τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Τέλος οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις δυνατότητες μελλοντικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ. Τζόνσον με τον κ. Ερντογάν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η άμυνα και η οικονομική συνεργασία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο Ερντογάν για την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο, ενώ και οι δύο τους συμφώνησαν ότι θα πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας και να αποκατασταθεί η κυριαρχία της Ουκρανίας.

Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία και συμφώνησε με «τον πρόεδρο Ερντογάν ότι όλα τα μέρη θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για να βρουν μια πορεία προς τα εμπρός», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News