Κόσμος Τρίτη 22/12/2020, 22:47
ΚΟΣΜΟΣ

Μισέλ Μπαρνιέ: Η ΕΕ έτοιμη να διαπραγματευτεί για το Brexit

Μισέλ Μπαρνιέ: Η ΕΕ έτοιμη να διαπραγματευτεί για το Brexit

Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί «μέχρι το τέλος του έτους και μετά» εάν χρειαστεί, μια συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις μετά το Brexit με τη Βρετανία, αρνούμενος ότι έχει τα χέρια δεμένα με μια καταληπτική ημερομηνία.

«Η πόρτα μας θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του έτους και μετά», είπε στους πρεσβευτές των κρατών μελών κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στις Βρυξέλλες για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

Λιγότερες από δέκα ημέρες από την οριστική ρήξη, ο Μπαρνιέ προτίθεται να αποφύγει την πίεση του χρονοδιαγράμματος, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αποδοχή του σοκ από μια «μη συμφωνία» από την 1η Ιανουαρίου, εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τότε που η Βρετανία – η οποία αποχώρησε επίσημα από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου — θα εγκαταλείψει οριστικά την ενιαία αγορά.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις διαπραγματεύσεις με τους πρεσβευτές των κρατών μελών της ΕΕ, ο Μπαρνιέ τόνισε επίσης ότι απέρριψε πρόσφατη πρόταση του Λονδίνου για την αλιεία, θέμα που παραμένει το βασικό σημείο διαφωνίας στις συνομιλίες.

Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα Sun γράφει ότι και οι δύο πλευρές θέλουν μια συμφωνία αλλά οι συνομιλίες είναι τεταμένες. 

Υπάρχει μια συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις στο τραπέζι μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ενώ και οι δύο πλευρές θέλουν να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων, οι συνομιλίες παραμένουν τεταμένες, γράφει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Χάρι Κόουλ, επικαλούμενος ανώτερη βρετανική πηγή.

«Υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι τώρα και οι δύο πλευρές θέλουν να είναι στο σπίτι για την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά τα πράγματα είναι τεταμένα». 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS