Κόσμος Κυριακή 12/06/2022, 19:53
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Λουγκάνσκ – Αλλάζει στρατηγική η Ρωσία

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο Λουγκάνσκ – Αλλάζει στρατηγική η Ρωσία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, επεσήμανε ωστόσο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διαψεύδουν τις «Κασσάνδρες» και εμποδίζουν με σθένος τα ρωσικά στρατεύματα να σαρώσουν την ανατολική Ουκρανία, όπου σφοδρές μάχες μαίνονται εδώ και εβδομάδες.

Σε ομιλία του το Σάββατο, ο Ζελένσκι τόνισε ότι νιώθει περήφανος για τους Ουκρανούς μαχητές που κατάφεραν να συγκρατήσουν τη ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς, μεγάλο μέρος του οποίου ελέγχεται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα.

«Θυμάστε πώς η Ρωσία, στις αρχές Μαΐου, ήλπιζε να καταλάβει όλο το Ντονμπάς;» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος το Σάββατο. «Βρισκόμαστε στην 108η ημέρα του πολέμου και το Ντονμπάς αντέχει».

Αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο τις πρώτες ημέρες του πολέμου, η Μόσχα επικεντρώθηκε στην κατάληψη ρωσόφωνων περιοχών του Ντονμπάς, καθώς και των ακτών στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, αντί για μια «γρήγορη και εύκολη κατάληψη», οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μια μακρά σύγκρουση, η οποία οφείλεται εν μέρει στα όπλα που προσέφερε η Δύση στην Ουκρανία.

Το Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη με πληθυσμό 100.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, και το γειτονικό Λισικάνσκ είναι οι τελευταίες μεγάλες περιοχές της επαρχίας Λουγκάνσκ που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών.

Ο Λεονίντ Πάσετσνικ, επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ», δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μαχητές παραμένουν σε βιομηχανική περιοχή της πόλης. Στο πολιορκημένο Αζότ φέρεται να υπάρχουν και αρκετοί άμαχοι, καθώς το Κίεβο ανακοίνωσε προσφάτως ότι εκατοντάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι στο εργοστάσιο χρησιμοποιούν τα υπόγειά του ως καταφύγια. 

«Το Σεβεροντονέτσκ δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως 100%», δήλωσε ο Λεονίντ Πάσετσνικ το Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι οι Ουκρανοί βομβαρδίζουν την πόλη από το εργοστάσιο Αζότ.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι ανακοίνωσε χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το εργοστάσιο Αζότ, στο οποίο ξέσπασε ισχυρή πυρκαγιά μετά τη διαρροή τόνων πετρελαίου. Πρόσθεσε επίσης ότι οι μάχες στο Σεβεροντονέτσκ είναι αδιάκοπες.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα στην Ουάσιγκτον, ανέφερε στην πιο πρόσφατη έκθεσή του ότι σύμφωνα με τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, ο ρωσικός στρατός κάνει σχέδια για «έναν μακρόχρονο πόλεμο».

Το Iνστιτούτο ανέφερε ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας τόνισε ότι η Μόσχα παρέτεινε το πολεμικό χρονοδιάγραμμά της μέχρι τον Οκτώβριο, το οποίο θα αναπροσαρμόσει εάν σημειώσει επιτυχίες στο Ντονμπάς.

Τα στοιχεία «πιθανότατα υποδεικνύουν ότι το Κρεμλίνο έχει, τουλάχιστον, αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του στην Ουκρανία γρήγορα και προσαρμόζει εκ νέου τους στρατιωτικούς του στόχους σε μια προσπάθεια να διορθώσει τις αποτυχίες που κατέγραψε στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία», σημειώνει το Ινστιτούτο.

πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News