Κόσμος Κυριακή 12/06/2022, 08:15
ΚΟΣΜΟΣ

Άσυλο στη Βρετανία; Περιμένετε στη… Ρουάντα

Άσυλο στη Βρετανία; Περιμένετε στη… Ρουάντα

Σχεδόν δυο μήνες πέρασαν από την ανακοίνωση του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης να απελαύνει ουσιαστικά (αν και προσωρινά) τους αιτούντες άσυλο 6.500 χιλιόμετρα μακριά από την χώρα και συγκεκριμένα στη …Ρουάντα. Παρά όμως τις εντατικές κινήσεις των προσφυγικών οργανώσεων, τις έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, από βουλευτές της ίδιας της κυβέρνησης των Συντηρητικών, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας για να μην πάρει σάρκα και οστά το πρόγραμμα, το «πράσινο φως» δόθηκε χθες από δικαστήριο του Λονδίνου (High Court). Την Τρίτη κιόλας, 14 Ιουνίου, αναμένεται η πρώτη πτήση των αιτούντων άσυλο από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την αφρικανική χώρα της Ρουάντα, με 31 άτομα να πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι οι πρώτοι που θα μπουν στο αεροπλάνο.

Ο δικαστής Τζόναθαν Σίφτ κατέληξε στην απόφαση με την αιτιολογία του «εύλογου δημόσιου συμφέροντος,» ενώ πρόσθεσε ότι η υπεράσπιση των προσφυγών και μεταναστών «δεν είχε αρκετά νομικά ισχυρά στοιχεία». Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαιρέτησε τη δικαστική απόφαση, προσθέτοντας μέσω Twitter ότι «δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους διακινητές να βάζουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», ενώ η αρμόδια για την αρχική έμπνευση και εφαρμογή του πλάνου μετανάστευσης υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ «βάφτισε» την Ρουάντα «προσφυγικό καταφύγιο».

Οι δικηγόροι των προσφύγων και μεταναστών όμως δεν θα σταματήσουν εδώ. Τη Δευτέρα κιόλας, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη πτήση προς Ρουάντα, θα προσφύγουν στο Εφετείο, το πόρισμα του οποίου αναμένεται πριν το τέλος Ιουλίου. Η υπεράσπιση των αιτούντων άσυλο έχει στο πλευρό της το βρετανικό σωματείο εργαζομένων στην ασφάλεια των συνόρων και προσφυγικές οργανώσεις, όπως οι Care4Calais και Detention Action.

Σφοδρές αντιδράσεις για την τελική εφαρμογή

Η χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου (High Court) είναι αλήθεια πως, αν και χαροποίησε την κυβέρνηση, καθώς δικαιώθηκε για την νομιμότητα του πλάνου της, απογοήτευσε πολλούς στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έχει δις προειδοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών ότι το σχέδιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμα και ο πρίγκιπας Κάρολος φαίνεται ότι αντέδρασε στην απόφαση αυτή. Σήμερα τα βρετανικά πρωτοσέλιδα κατακλύζονται από φωτογραφίες του πρίγκιπα Καρόλου και τη λέξη «αποκρουστικό», καθώς, όπως φαίνεται, αυτό ακριβώς δήλωσε σε προσωπικό του κύκλο για την κυβερνητική προσέγγιση. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, με το γραφείο του να δηλώνει ότι παραμένει «πολιτικά ουδέτερος». Η θέση του σίγουρα όμως δυσκολεύει, καθώς ο πρίγκιπας Κάρολος, αργότερα μέσα στο μήνα, θα αντιπροσωπεύσει την Βασίλισσα στη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας, η οποία θα γίνει στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, Κιγκάλι.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News