Green Economy Παρασκευή 10/06/2022, 21:33
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα: Βρέθηκαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά σε χιόνι της Ανταρκτικής

Έρευνα: Βρέθηκαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά σε χιόνι της Ανταρκτικής

Επιστήμονες βρήκαν μικροπλαστικά σε φρέσκο χιόνι στην Ανταρκτική για πρώτη φορά, γεγονός που καταδεικνύει την έκταση της παγκόσμιας ρύπανσης από πλαστικά που έχει φθάσει ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Canterbury στη Νέα Ζηλανδία συγκέντρωσαν δείγματα χιονιού από 19 διαφορετικές τοποθεσίες στο Ross Ice Shelf της Ανταρκτικής και ανακάλυψαν πλαστικά σωματίδια σε όλα αυτά, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cryosphere.

Τα περισσότερα από τα σωματίδια ήταν από ένα είδος πλαστικού που ονομάζεται τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, το οποίο βρίσκεται σε ρούχα και μπουκάλια νερού. Η μελέτη βρήκε κατά μέσο όρο 29 σωματίδια ανά λίτρο λιωμένου χιονιού, επίπεδο υψηλότερο από αυτό που συγκεντρώνεται στη Θάλασσα Ross και στο θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής.

Όταν το Πανεπιστήμιο του Canterbury Ph.D. έστειλε τον φοιτητή Alex Aves στην Ανταρκτική το 2019 για να συλλέξει δείγματα χιονιού, «ήμασταν αισιόδοξοι ότι δεν θα έβρισκε μικροπλαστικά σε μια τόσο παρθένα και απομακρυσμένη τοποθεσία», είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Laura Revell.

Εκείνη την εποχή δεν είχαν γίνει πολλές έρευνες για την παρουσία μικροπλαστικών στον αέρα και οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ακόμη το εύρος του προβλήματος. 

Τα μικροπλαστικά είναι κομμάτια πλαστικού μικρότερα από έναν κόκκο ρυζιού. Είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και μπορεί να προκαλέσουν περιορισμένες βιολογικές και αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες στους οργανισμούς. Τα μικροπλαστικά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την κλιματική αλλαγή επιταχύνοντας το λιώσιμο του χιονιού και του πάγου.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα μικροπλαστικά που βρέθηκαν στα δείγματα χιονιού θα μπορούσαν να έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα μέσω του αέρα. Ωστόσο, θεωρούν εξίσου πιθανό η παρουσία ανθρώπων στην Ανταρκτική να έχει δημιουργήσει ένα μικροπλαστικό «αποτύπωμα».

«Είναι απίστευτα λυπηρό, αλλά η εύρεση μικροπλαστικών στο φρέσκο ​​χιόνι της Ανταρκτικής υπογραμμίζει την έκταση της πλαστικής ρύπανσης ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη», δήλωσε ο Aves.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Πώς «καθάρισε» η Τήλος από τα απόβλητα

Επιδοτώντας τον αφανισμό του ανθρώπινου είδους με 1,8 τρισ. δολάρια

ΟΗΕ: Η ρύπανση ευθύνεται για περίπου 9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News