Κόσμος Τετάρτη 8/06/2022, 14:58
ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: Σχέδια για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και στις υπηρεσίες cloud 

Ε.Ε.: Σχέδια για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και στις υπηρεσίες cloud 

Σχέδια εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το ενδεχόμενο του αποκλεισμού της Ρωσίας από την παροχή υπηρεσιών cloud, ως μέτρο σε ενδεχόμενες νέες κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου για την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε σήμερα Τετάρτη στο πρακτορείο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση επί του θέματος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι τεχνικά πολύπλοκο.

Σε περίπτωση που το μέτρο αυτό πάρει σάρκα και οστά, δεν είναι σαφές πώς η απαγόρευση της Ε.Ε. θα τεθεί σε εφαρμογή, καθώς οι μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών cloud στην Ευρώπη είναι αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Amazon, Google και Microsoft.

Η Ε.Ε. ενέκρινε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας την περασμένη εβδομάδα, το οποίο περιελάμβανε εμπάργκο στο πετρέλαιο, περιοριστικά μέτρα στις ρωσικές τράπεζες και απαγόρευση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στη Μόσχα.

Η πρώτη έκδοση του δελτίου τύπου για το πακέτο κυρώσεων που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 3 Ιουνίου αναφερόταν επίσης στην απαγόρευση παροχής υπηρεσιών cloud, ωστόσο στη συνέχεια τροποποιήθηκε προκειμένου να αφαιρεθεί αυτή η αναφορά. 

Ο υπεύθυνος Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ότι η αρχική αναφορά για κυρώσεις στις υπηρεσίες cloud ήταν «ουσιαστικά ένα λάθος» και αρνήθηκε να απαντήσει εάν μπορεί να προήλθε από τη συζήτηση για το θέμα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Από τη μεριά του αξιωματούχος της Ε.Ε. με γνώση για τις αποφάσεις που σχετίζονται με τις κυρώσεις, δήλωσε  είπε ότι το μέτρο για τις υπηρεσίες cloud δεν προτάθηκε ποτέ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως όπως πρόσθεσε οι Βρυξέλλες εργάζονται για την υιοθέτηση μιας τέτοιας απαγόρευσης σε πιθανούς μελλοντικούς γύρους κυρώσεων, αν και είναι τεχνικά δύσκολο.

Χθες Τρίτη, με ανάρτηση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντόλιακ, επισήμανε ότι η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συντάχθηκε δίχως να δίνει σαφή εξήγηση, ενώ παράλληλα όπως υποστηρίζει προτείνει μια πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων.

«Πρέπει να εντείνουμε την πίεση μέσω των κυρώσεων, όχι να τη χαλαρώσουμε», συμπλήρωσε. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News