Κόσμος Δευτέρα 6/06/2022, 10:52
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Πρόταση δυσπιστίας κατά Τζόνσον – Το βράδυ η ψηφοφορία

Βρετανία: Πρόταση δυσπιστίας κατά Τζόνσον – Το βράδυ η ψηφοφορία

Πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε σε βάρος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής 1922, Γκράχαμ Μπρέιντι.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα, στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922. 

«Το όριο του 15% των βουλευτών του κόμματος που επιδιώκουν να διεξαχθεί ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά του ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος ξεπεράστηκε», γράφει ο Μπρέιντι σε επιστολή του στους βουλευτές των Τόρις.

“Σύμφωνα με τους κανόνες, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μεταξύ των 18:00 και 20:00 (20:00 και 22:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα 6η Ιουνίου– αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι λεπτομέρειες. Οι ψήφοι θα καταμετρηθούν αμέσως μετά. Ανακοίνωση θα γίνει εν ευθέτω χρόνω”, προσθέτει.

Το πρωί, το δίκτυο ITV μετέδωσε ότι βουλευτές των Τόρις ανέμεναν από τον Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι να προχωρήσει σε δήλωση σήμερα το πρωί, ανακοινώνοντας ότι ξεκινά η διαδικασία ψήφου δυσπιστίας.

Οι βουλευτές επιστρέφουν στο Γουέστμινστερ σήμερα Δευτέρα. 

Ορισμένοι βουλευτές των Τόρις είχαν δηλώσει νωρίτερα στο BBC ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα η διαδικασία για μια πρόταση δυσπιστίας, καθώς ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με αιτήματα να παραιτηθεί, με φόντο τα «κορωνοπάρτι» εν μέσω lockdown στη Ντάουνινγκ Στριτ – το λεγόμενο «Partygate».

Σε περίπτωση που ο Τζόνσον χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα απαλλαγεί από τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός και θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάστασής του.

Τουλάχιστον 54 βουλευτές των Τόρις χρειάζεται να ζητήσουν επίσημα ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι επιστολές είναι εμπιστευτικές, επομένως μόνο ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής γνωρίζει πόσες πραγματικά έχουν κατατεθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News