Κόσμος Δευτέρα 30/05/2022, 22:47
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ζελένσκι: Αναζητούν τρόπους για την ασφάλεια των εξαγωγών σιτηρών

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ζελένσκι: Αναζητούν τρόπους για την ασφάλεια των εξαγωγών σιτηρών

Για τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας και τη σπουδαιότητα της διαμετακόμισης των ουκρανικών σιτηρών, συζήτησαν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Oυκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα.

Η Άγκυρα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και είναι έτοιμη για περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, είπε ο Ερντογάν στον Ζελένσκι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η Τουρκία στη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιας οδού για τη διαμετακόμιση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία διέκοψε τη ροή των ουκρανικών εξαγωγών, μπλοκάροντας τη διαμετακόμιση από τη Μαύρη Θάλασσα. Η διακοπή των εξαγωγών οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα τρόφιμα παγκοσμίως και προκάλεσε φόβους για ελλείψεις.

Ο Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της ιδέας να καταστεί η Κωνσταντινούπολη «κέντρο μηχανισμού παρακολούθησης» για την Ουκρανία, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τη Μόσχα, το Κίεβο και τον ΟΗΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας είχαν συναντηθεί στις 10 Μαρτίου στο περιθώριο του διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια, ενώ στις 29 Μαρτίου αντιπροσωπείες των δύο χωρών συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Περισσότεροι από 4.000 άμαχοι βρήκαν τον θάνατο και άλλοι 5.000 τραυματίστηκαν στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Περίπου 6,7 εκατομμύρια Ουκρανοί αναζήτησαν καταφύγιο στο εξωτερικό, ενώ σε 7,7 εκατομμύρια υπολογίζονται οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

 

Πηγή: Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Έτοιμη για συνεργασία με Τουρκία για μεταφορά αγαθών μέσω Μαύρης Θάλασσας

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News