Κόσμος Σάββατο 21/05/2022, 17:28
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ήττα για την κυβέρνηση Μόρισον – Να ενώσει τη χώρα θέλει ο Αλμπανέζι

Αυστραλία: Ήττα για την κυβέρνηση Μόρισον – Να ενώσει τη χώρα θέλει ο Αλμπανέζι

Ο συντηρητικός συνασπισμός έχασε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στην Αυστραλία, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν από μέσα ενημέρωσης της χώρας με καταμετρημένο  περίπου το 50% των ψήφων.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αναγνώρισε την ήττα του.

Το Εργατικό Κόμμα υπό τον Αντονι Αλμπανέζι φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να σχηματίσει κυβέρνηση, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, αλλά πιθανόν να κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας καθώς δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει αρκετές έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τόσο η συντηρητική συμμαχία όσο και οι Εργατικοί χάνουν έδαφος έναντι των μικρότερων κομμάτων όπως οι Πράσινοι και κάποιοι ανεξάρτητοι προσανατολισμένοι στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το ABC, κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει τον κατώτερο απαιτούμενο αριθμό των 76 εδρών για να έχει πλειοψηφία στην βουλή των 151 εδρών, αλλά οι Εργατικοί φαίνεται να κερδίζουν πάνω από 70 έδρες.

Στις πρώττες δηλώσεις του, ο ητέτης του Εργατικού Κόμματος ανέφερε ότι θέλει να ενώσει όλους τους Αυστραλούς.

«Θέλω να ενώσεω τη χώρα» είπε ο Αλμπανέζι στους δημοσιογράφους την ώρα που έφευγε από το σπίτι του για να παραβρεθεί στους εορτασμούς του κόμματός του στο Σίδνεϊ. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ενωμένοι και να αναζητούν το κοινό συμφέρον τους. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι έχουν κουραστεί απο τις διχόνοιες και ότι θέλουν να είναι μαζί σαν ένα έθνος και αυτό σκοπεύω να επιδιώξω»

Νωρίτερα ο συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε ότι είχε καλέσει τον Αλπανέζι για να του ευχηθεί για τη νίκη του και να παραδεχτεί την ήττα του.

Σημειώνεται ότι οι το Εργατικό Κόμμα βριστόταν στην αντιπολίτευση τα τελευταία 9 χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News