Κόσμος Παρασκευή 20/05/2022, 19:32
ΚΟΣΜΟΣ

Μια Ελληνίδα στην κυβέρνηση Μακρόν – Η νέα σύνθεση της γαλλικής κυβέρνησης

Μια Ελληνίδα στην κυβέρνηση Μακρόν – Η νέα σύνθεση της γαλλικής κυβέρνησης

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο. Πρόκειται για την ως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν, ιατρό Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, δίπλα στη νέα υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.

Η 46χρονη κα Ζαχαροπούλου είναι γυναικολόγος, με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Εξελέγη ευρωβουλευτής το 2019, με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν, La République En Marche! (LREM).

Στο πλαίσιο των νέων της καθηκόντων θα συνεργάζεται στενά με τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, ο διορισμός της οποίας στην κεφαλή της γαλλικής διπλωματίας επίσης ανακοινώθηκε σήμερα.

Η νέα κυβέρνηση

Αμετακίνητος παραμένει στη θέση του ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταμαμίν και ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Ντουπόντ-Μορέτι. Υπενθυμίζεται πως την Δευτέρα ανακοινώθηκε η επιλογή της νέας πρωθυπουργού, Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Νέα υπουργός Εξωτερικών στη θέση του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, είναι η νυν πρέσβειρα της Γαλλίας στο Λονδίνο, Κατρίν Κολονά. Συνολικά τα νέα πρόσωπα στην γαλλική κυβέρνηση είναι αρκετά, ενώ μάλιστα άλλαξε και το όνομα ορισμένων υπουργείων, ώστε να αναδειχθεί η νέα έμφαση στο περιβάλλον.

Ο Μακρόν, ο οποίος επανεξελέγη τον Απρίλιο, έχει δεσμευθεί για μία νέα μέθοδο διακυβέρνησης της χώρας. Κατά τον Γάλλο πρόεδρο, το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα θα εστιάσει στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας, της εκπαίδευσης, της πλήρους απασχόλησης, της ανανέωσης της δημοκρατίας, της Ευρώπης και της ασφάλειας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Η Ελίζαμπεθ Μπορν νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Μακρόν: Η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. ίσως διαρκέσει δεκαετίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News