Κόσμος Πέμπτη 19/05/2022, 21:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Bono, ο Πάπας και η φανέλα με το νούμερο 10

Ο Bono, ο Πάπας και η φανέλα με το νούμερο 10

Μπορεί να μην τραγούδησαν μαζί, αλλά ο frontman των U2 Bono και ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν σε πλήρη εναρμόνιση όσον αφορά τις ανησυχίες τους για την κλιματική αλλαγή και την πίστη τους στη δύναμη των γυναικών να αλλάξουν τον κόσμο

Οι δύο άνδρες, ο 62χρονος Bono και ο 85χρονος Πάπας, συναντήθηκαν στη Ρώμη την Πέμπτη σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Scholas Occurrentes, ένα παγκόσμιο δίκτυο σχολείων που προωθεί εικονικές και διά ζώσης συναντήσεις και στοχεύει στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών ευκαιριών.

Το κίνημα ιδρύθηκε στην πατρίδα του Πάπα, την Αργεντινή, όταν ο ίδιος ήταν ακόμη αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 70 χώρες, πολλές από αυτές στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Σε ένα «παιχνίδι» ερωτήσεων και απαντήσεων στο πανεπιστήμιο της Ρώμης, ο Ιρλανδός Bono ρώτησε τον Πάπα: «Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι μια υπερδύναμη για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας και θα ήθελα να ρωτήσω τον Παναγιώτατο αν πιστεύει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια παίζουν τον ίδιο ισχυρό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

Ο Πάπας, ο οποίος έχει συχνά ζητήσει περισσότερο σεβασμό για το περιβάλλον και έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της υπερθέρμανσης του πλανήτη, απάντησε: «Μιλάμε πάντα για τη Μητέρα Γη και όχι για τον Πατέρα Γη», προκαλώντας τα γέλια από τον Μπόνο και όλο το κοινό.

«Οι γυναίκες ξέρουν περισσότερα για την αρμονία από τους άνδρες», είπε ο Πάπας, ο οποίος παρέμεινε σε αναπηρικό καροτσάκι καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης επειδή υποφέρει από πόνους στα γόνατα και στα πόδια.

Ο Bono, του οποίου το όνομα είναι Paul David Hewson, κάθισε μπροστά με μαθητές και αργότερα χαιρέτησε τον Πάπα, ενώ είπε ότι είχε δώσει μαθήματα μουσικής σε μαθητές νωρίτερα την ίδια μέρα.

Ο Πάπας είπε στους νέους να ζήσουν μία ζωή γεμάτη θάρρος και ποίηση και «να υπερβούν αυτό που είναι πολιτικά ορθό».

Κάποια στιγμή, ένας διοργανωτής είπε ότι υπήρχε μια έκπληξη.

Ο Βραζιλιάνος αστέρας του ποδοσφαίρου Ροναλντίνιο μπήκε και έδωσε στον πάπα -έναν ένθερμο λάτρη του αθλήματος- μια φανέλα με το όνομά του και τον αριθμό 10.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News