Κόσμος Πέμπτη 19/05/2022, 21:08
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε πακέτο βοήθειας 40 δισ. δολ. για την Ουκρανία

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε πακέτο βοήθειας 40 δισ. δολ. για την Ουκρανία

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη ένα πακέτο βοήθειας, σχεδόν 40 δισ. δολ. για την Ουκρανία, στέλνοντας το σχετικό νομοσχέδιο στον Λευκό Οίκο, ώστε να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, συνεχίζοντας την προσπάθεια της χώρας για συνεχιζόμενη ροή στρατιωτικής βοήθειας σχεδόν τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Γερουσία ψήφισε με 86 – 11 υπέρ το πακέτο στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, μακράν τη μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι και οι 11 αρνητικές ψήφοι ήταν από Ρεπουμπλικάνους.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο πακέτο και θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του ουκρανικού λαού καθώς αγωνίζεται για την επιβίωσή του», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, προτρέποντας να υποστηριχθεί το έκτακτο νομοσχέδιο για τις συμπληρωματικές δαπάνες πριν από την ψηφοφορία.

«Με το πέρασμα αυτής της έκτακτης βοήθειας, η Γερουσία μπορεί τώρα να πει στον ουκρανικό λαό: η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Πραγματική βοήθεια. Σημαντική βοήθεια. Βοήθεια που θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι Ουκρανοί θα είναι νικητές», είπε ο Σούμερ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο για τις δαπάνες στις 10 Μαΐου, επίσης με κάθε «όχι» να προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Καθυστέρησε στη Γερουσία, αφού ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ αρνήθηκε να επιτρέψει μια γρήγορη ψηφοφορία. Οι συνάδελφοι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν ελέγχουν στενά τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία, αλλά οι κανόνες της Γερουσίας απαιτούν ομόφωνη συναίνεση για να προχωρήσουν γρήγορα σε τελική ψηφοφορία για τα περισσότερα νομοθετήματα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin είχαν προτρέψει τους νομοθέτες να εργαστούν γρήγορα, λέγοντας στους ηγέτες του Κογκρέσου ότι ο στρατός είχε αρκετά κεφάλαια για να στείλει όπλα στο Κίεβο μόνο μέχρι την Πέμπτη 19 Μαΐου.

Όταν ο Μπάιντεν υπογράψει το νομοσχέδιο για τις συμπληρωματικές δαπάνες, θα φέρει το συνολικό ποσό της βοήθειας των ΗΠΑ που εγκρίθηκε για την Ουκρανία αρκετά πάνω από 50 δισ. δολάρια. από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Το πακέτο περιλαμβάνει 6 δισ. δολ. για βοήθεια στην ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, του εξοπλισμού, των όπλων και της υποστήριξης. 8,7 δισ. δολ. για την αναπλήρωση των αποθεμάτων αμερικανικού εξοπλισμού που στάλθηκε στην Ουκρανία και 3,9 δισ. δολ. για τις επιχειρήσεις της ευρωπαϊκής διοίκησης.

Η Ουκρανία από την πλευράς ευχαρίστησε τη Γερουσία των ΗΠΑ για την έγκριση του πακέτου βοήθειας, λέγοντας ότι αυτό θα βοηθούσε να διασφαλιστεί η ήττα της Ρωσίας.

«Προχωράμε προς τη νίκη με αυτοπεποίθηση και στρατηγική. Ευχαριστούμε τους συμμάχους μας»,  δήλωσε ο επικεφαλής του προσωπικού του Zelenskiy, Andriy Yermak, σε ανάρτησή του, λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News