Κόσμος Τετάρτη 18/05/2022, 08:58
ΚΟΣΜΟΣ

Παιδικές χαρές και γήπεδα ποδοσφαίρου: Μέσα στα καταφύγια της Φινλανδίας

Παιδικές χαρές και γήπεδα ποδοσφαίρου: Μέσα στα καταφύγια της Φινλανδίας

Προστατεύουν από εκρήξεις, επικίνδυνα αέρια, ραδιενέργεια και τοξικά χημικά. Η Φινλανδία παίρνει τα καταφύγιά της πολύ στα σοβαρά. 

Περίπου 20 μέτρα κάτω από τη γη, αυτό το καταφύγιο για πολίτες στο Ελσίνκι μπορεί να φιλοξενήσει έως 6.000 άτομα. Εάν κάποιος περίμενε μία σκοτεινή και γεμάτη υγρασία σπηλιά, θα εκπλαγεί. Όπως διαπιστώνει το CNBC, είναι ένα φωτεινό, καθαρό και ζεστό μέρος που έχει γήπεδο ποδοσφαίρου, παιδική χαρά, καφετέρια και πάρκινγκ. 

Παιδικές χαρές και γήπεδα ποδοσφαίρου: Μέσα στα καταφύγια της Φινλανδίας-1

Σε όλη την πόλη υπάρχουν 5.500 παρόμοια καταφύγια, δημιουργώντας ένα τεράστιο δίκτυο από υπόγειες εγκαταστάσεις οι οποίες χτίστηκαν μετά τη δεκαετία του 1980. 

Παιδικές χαρές και γήπεδα ποδοσφαίρου: Μέσα στα καταφύγια της Φινλανδίας-2

Συνήθως, χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης, αποθήκες ή για τη φιλοξενία αθλητικών γεγονότων. Όμως ο πραγματικός σκοπός τους είναι άλλος: Έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύσουν τους Φινλανδούς από μία επίθεση. 

Όπως λέει στο CNBC ο Tomi Rask, ένας δάσκαλος ετοιμότητας στο Helsinki City Rescue Department, όλα τα είδη όπλων λήφθηκαν υπόψη για το σχεδιασμό των καταφυγίων. Παιδικές χαρές και γήπεδα ποδοσφαίρου: Μέσα στα καταφύγια της Φινλανδίας-3

Και μπορούν να μετατραπούν για εκπληρώσουν τον σκοπό τους ως αμυντικών καταφυγίων μέσα σε 72 ώρες. «Χρειάζεται να κάνουμε χώρο για τους ανθρώπους που μπαίνουν στα καταφύγια και αυτό σημαίνει ότι κάποιες δομές, κάποια αντικείμενα πρέπει να απομακρυνθούν. Αλλά δεν χρειάζεται να αδειάσουμε εντελώς τα καταφύγια πριν να δεχτούν ανθρώπους, γιατί στο διάστημα που θα προστατευτούν εδώ, θα χρειαστούν κάποιον εξοπλισμό», σημειώνει, εξηγώντας ότι ένα αυτοκίνητο, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει τον προσωπικό χώρο μιας οικογένειας. Παιδικές χαρές και γήπεδα ποδοσφαίρου: Μέσα στα καταφύγια της Φινλανδίας-4

Η παιδική χαρά θεωρείται επίσης σημαντική στην περίπτωση που χρειαστεί η προστασία του καταφυγίου, ώστε να μπορούν να παιδιά να εκτονώνονται και οι γονείς να κάνουν ένα διάλειμμα. 

Αυτά τα καταφύγια «ίσως είναι το ένα πράγμα που θα μπορούσαμε να δώσουμε στο ΝΑΤΟ», λέει ο Rask, καθώς η Φινλανδία εγκαταλείπει την ουδετερότητα δεκαετιών και κάνει αίτηση ένταξης.Παιδικές χαρές και γήπεδα ποδοσφαίρου: Μέσα στα καταφύγια της Φινλανδίας-5

Σε κάθε περίπτωση, καθώς η χώρα μοιράζεται σύνορα 830 μιλίων με τη Ρωσία και έχει δεχθεί εισβολή από τη Σοβιετική Ένωση στο παρελθόν, είναι προετοιμασμένη και για τα χειρότερα. 

«Έχουμε γείτονες. Και φυσικά, οι γείτονες ίσως να μας προκαλέσουν κάποιον άμεσο κίνδυνο», λέει ο Rask για να εξηγήσει τον λόγο ύπαρξης των καταφυγίων. 

moneyreview.gr με φωτογραφίες από Daily Mail

Διαβάστε επίσης: 

Φινλανδία – Σουηδία στο ΝΑΤΟ: Η στροφή 180 μοιρών, οι συνέπειες της ένταξης και η Τουρκία

Μαθήματα για τον πλούτο από την πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News