Κόσμος Τρίτη 17/05/2022, 18:50
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία γράφει ιστορία: Ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη άδεια εμμηνόρροιας

Η Ισπανία γράφει ιστορία: Ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη άδεια εμμηνόρροιας

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των δικαιωμάτων άμβλωσης, με το οποίο εγκαινιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη μηνιαία τριήμερη άδεια μετ’ αποδοχών σε γυναίκες για τους πόνους περιόδου. Στόχος του νομοσχεδίου, το οποίο πρόκειται να τεθεί τους επόμενους μήνες προς έγκριση στο ισπανικό κοινοβούλιο, είναι να στηρίξει τα δικαιώματα των γυναικών στην αναπαραγωγικότητα και την σεξουαλικότητα, αλλά και να αποστιγματίσει την εμμηνόρροια.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνεται η άρση της γονικής συναίνεσης για άμβλωση σε περιπτώσεις ανηλίκων 16 και 17 ετών και της υποχρεωτικής τριήμερης περιόδου περισυλλογής που απαιτείται πριν την πραγματοποίηση της άμβλωσης. Επίσης, προτείνεται άδεια μετ’ αποδοχών για εγκύους από την 39η εβδομάδα κύησης και η διοχέτευση προϊόντων υγιεινής σε δημόσιες δομές, όπως σε σχολεία και κέντρα υγείας. Εκτός αυτού, στο νομοσχέδιο επισημαίνεται ότι η παρένθετη μητρότητα, η οποία αυτή τη στιγμή απαγορεύεται στην Ισπανία αποτελεί μορφή βίας κατά των γυναικών.

Βάσει των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν το 2010, οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να προχωρήσουν σε άμβλωση μέχρι και την 14η εβδομάδα κύησης ή και την 22η εφόσον υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για το έμβρυο. Σύμφωνα με το Reuters, το νομοσχέδιο έχει δημιουργήσει σοβαρές συζητήσεις στην Ισπανία όσον αφορά την επίπτωση της άδειας περιόδου στην δουλειά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στη συνέχεια θα τεθεί ξανά στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου και βέβαια στο ισπανικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.

Προς το παρόν, η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Irene Montero δήλωσε: «Σήμερα στέλνουμε ένα διεθνές μήνυμα στήριξης προς όλες της γυναίκες οι οποίες παλεύουν για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ίδιες οι γυναίκες αποφασίζουν τι θα συμβεί στα σώματά τους». Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από λίγες ημέρες, υποστηρικτές της άμβλωσης στις ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν έντονα κατά μήκος της χώρας για το ενδεχόμενο ακύρωσης της απόφασης Roe v. Wade, η οποία νομιμοποίησε την άμβλωση στις ΗΠΑ πριν από περίπου 50 χρόνια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Εργασία: Πώς θα αποτραπεί μια χαμένη γενιά γυναικών

Γράφημα: Σε ποια μέρη του κόσμου απαγορεύεται η άμβλωση

Μπάιντεν: Μετά την άμβλωση, στο στόχαστρο οι γάμοι ομοφυλοφίλων και η αντισύλληψη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News