Κόσμος Δευτέρα 16/05/2022, 22:47
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

Επίσημη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Μπάιντεν: Στο καλύτερο σημείο οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας

«Ήμασταν πάντα μαζί στη σωστή πλευρά της ιστορίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

«Βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Ο κ. Μπάιντεν τόνισε ότι οι δυο τους είχαν πολλά να συζητήσουν, όπως η Ουκρανία, το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.

Στη συνέχεια είπε πως η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία. «Ευχαριστώ για την ηγεσία σας. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεών μας, για την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε και υπογράμμισε για δεύτερη φορά τις σχέσεις φιλίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα.

«Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να γιορτάσουμε μαζί τα 201 χρόνια από την απαρχή της παλιγγενεσίας μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, επισήμανε: «Με αλληλεγγύη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο».

Και συμπλήρωσε: «Όχι μόνο αμυντικά αλλά και στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στο ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο, στην ακμάζουσα πλέον οικονομία. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

Καταλήγοντας, ανέφερε: «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι μαζί σας και αργότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Είναι προνόμιο που είμαι εδώ στο Λευκό Οίκο».

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

«Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας», είπε αντίστοιχα ο Τζο Μπάιντεν στις πρώτες του κουβέντες μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην προσωπική φιλία που τον συνδέει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιράζονται οι δύο χώρες. «Ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες και για αιώνες ενδυναμώθηκαν», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Καταλήγοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Είμαι ευχαριστημένος που είμαι μαζί σας και αργότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Είναι προνόμιο που είμαι εδώ στο Λευκό Οίκο».

Μετά τις δηλώσεις, οι δυο άντρες παρέμειναν στο Οβάλ Γραφείο για να συνεχίσουν τη συνομιλία τους με μία σειρά θεμάτων, ενώ όπως έγινε σαφές και από τις δηλώσεις τους ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα θα είναι η ενεργειακή ασφάλεια.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, καθώς είχε συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2020. Το τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο ήταν προγραμματισμένο για πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας.

Στη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπάιντεν συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο, τη διεύρυνση της Συμμαχίας, με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας, το ενεργειακό, την οικονομία και τις επενδύσεις, την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας και τις προκλήσεις της Τουρκίας. 

Οι δηλώσεις των δύο ανδρών πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση:

 

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News