Κόσμος Δευτέρα 16/05/2022, 20:05
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ελίζαμπεθ Μπορν νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Η Ελίζαμπεθ Μπορν νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας

Την Ελίζαμπεθ Μπορν επέλεξε ως νέα πρωθυπουργό της Γαλλίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Μπορν, η οποία διετέλεσε υπουργός Εργασίας υπό τον απερχόμενο Καστέξ και παλαιότερα υπουργός Περιβάλλοντος και υπουργός Μεταφορών, θα είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η Μπορν, 61 ετών, επιλέχθηκε λόγω του υποβάθρου της στην πράσινη και την κοινωνική πολιτική. Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ώρες ο Ζαν Καστέξ υπέβαλε και επίσημα την παραίτησή του.

Η Μπορν έχει διατελέσει υπουργός σε μία σειρά σοσιαλιστικών κομμάτων της χώρας προτού μπει στο La République En Marche! Ενδεικτικά, το 2019 είχε σύντομη θητεία ως υπουργός Περιβάλλοντος, όπου και υποστήρισε ένθερμα πολιτικές φιλικές προς τους ποδηλάτες. Έπειτα, έγινε επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, όπου επέβλεπε τις διαπραγματεύσεις με σωματεία εργαζομένων. Οι διαπραγματεύσει αυτές κατέληξαν σε μείωση του επιδόματος ανεργίας σε ορισμένα άτομα που αναζητούν θέσεις.

Όσο διετέλεσε υπουργός Εργασίας, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών και η ανεργία των νέων στο χαμηλότερο των τελευταίων 40 ετών.

Η Μπορν θα αξιοποιήσει την εμπειρία της, προκειμένου να συνεργαστεί με τα σωματεία εργαζομένων, ενώ ένας από τους στόχους που θα κληθεί να υλοποιήσει μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν είναι η αμφιλεγόμενη προεκλογική του δέσμευση για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News