Κόσμος Δευτέρα 16/05/2022, 19:51
ΚΟΣΜΟΣ

Μισέλ: ΕΕ και Ην. Βασίλειο πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την Β. Ιρλανδία – Η απάντηση της Βρετανίας

Μισέλ: ΕΕ και Ην. Βασίλειο πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις για την Β. Ιρλανδία – Η απάντηση της Βρετανίας

«Η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας αντί να αποφασίσει μονομερώς να το καταργήσει» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τη Δευτέρα.

»Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε σε μία συμφωνία είναι η δέσμευση των δύο εμπλεκόμενων μερών της ΕΕ και Ην. Βασιλείου» σημείωσε μία ανάρτησή του στο Twitter μετά τη συνομιλία με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μάικλ Μάρτιν.

«Οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια από τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με το Πρωτόκολλο -που θα υπονόμευε τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις- δεν είναι αποδεκτή, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολη γεωπολιτικά εποχή» είπε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τη νομοθεσία, παράλληλα με τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για αλλαγές στους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Παράλληλα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε στην πρόεδρο της βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι ότι η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στην συμφωνία του Μπέλφαστ, όπως αναφέρει η πρώτη στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τζόνσον συμφώνησε σε ένα πρωτόκολλο που δημιούργησε τελωνειακά σύνορα στη θάλασσα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά τώρα λέει ότι η απαιτούμενη γραφειοκρατία είναι αφόρητη.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News