Κόσμος Παρασκευή 13/05/2022, 16:10
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: H Τουρκία δεν υποστηρίζει την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: H Τουρκία δεν υποστηρίζει την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν είναι δυνατό η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, να υποστηρίξει τα σχέδια της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο σύμφωνο, λέγοντας ότι οι σκανδιναβικές χώρες είναι «σπίτι πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Το σχέδιο της Φινλανδίας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, και η προσδοκία ότι θα ακολουθήσει η Σουηδία, θα επιφέρει διεύρυνση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, κάτι που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώξε να αποτρέψει με την εισβολή στην Ουκρανία.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν το βλέπουμε θετικά», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι ήταν λάθος του ΝΑΤΟ να δεχτεί την Ελλάδα ως μέλος στο παρελθόν.

Η Τουρκία υποστηρίζει επίσημα τη διεύρυνση από τότε που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ πριν από 70 χρόνια. Οποιαδήποτε απόφαση για τη διεύρυνση πρέπει να λαμβάνεται με ομόφωνη συμφωνία των μελών της.

«Ως Τουρκία, δεν θέλουμε να επαναλάβουμε παρόμοια λάθη. Επιπλέον, οι Σκανδιναβικές χώρες είναι χώροι φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Είναι ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου σε ορισμένες χώρες. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε υπέρ», πρόσθεσε.

Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για σχολιασμό.

Το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι η ένταξη είναι ανοιχτή σε κάθε «ευρωπαϊκό κράτος μπορεί να προωθήσει τις αρχές αυτής της Συνθήκης και να συμβάλει στην ασφάλεια της περιοχής του Βόρειου Ατλαντικού».

Πηγή: Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News