Κόσμος Δευτέρα 21/12/2020, 16:11
ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech

Τι ανέφερε ο ΕΜΑ για το νέο στέλεχος του ιού

Κομισιόν: Πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech

Το πράσινο φως στην έκτακτη χρήση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

«Τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο EMA, ο οποίος παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μη αποτελεσματικής δράσης έναντι του νέου στελέχους του ιού.

«Η ασφάλεια του εμβολίου είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας» συνέχισε, επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, διευκρινίζοντας ότι η έκτακτη χρήση αφορά πολίτες άνω των 16 ετών. 

Όσον αφορά τις εγκυμονούσες, ο EMA υπογράμμισε ότι ελλείψει επαρκών δεδομένων, η απόφαση για τον εμβολιασμό τους θα λαμβάνεται κατά περίπτωση. «Μόλις έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερες πληροφορίες, θα αλλάξουμε τη σύστασή μας»

Σήμερα η τυπική έγκριση της Κομισιόν

Εντός της ημέρας αναμένεται να ακολουθήσει και η τυπική έγκριση της διάθεσης του εμβολίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τώρα θα δράσουμε γρήγορα. Περιμένω την απόφαση της Κομισιόν το απόγευμα» έγραψε στο Twitter η επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αυτή είναι η στιγμή της Ε.Ε. Είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σ’ ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εβμόλιο» υπερθεμάτισε, από την πλευρά της, η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, έκανε λόγο για ημέρα ελπίδας και επεσήμανε ότι «το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται λίγο πιο έντονο».

Στις αρχές Ιανουαρίου η απόφαση για τη Moderna

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειτο για το πρώτο εμβόλιο, το οποίο εγκρίνεται από τον ΕΜΑ. Στις αρχές Ιανουαρίου, ωστόσο, θα ακολουθήσει και η απόφαση για το εμβόλιο της Moderna.

Το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech έχει ήδη εγκριθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εδώ και ορισμένες ημέρες έχουν ξεκινήσει οι μαζικοί εμβολιασμοί.

Τι ισχύει για την Ελλάδα

Η Ελλάδα, σε πρώτη φάση, αναμένεται να λάβει λιγότερες από 300.000 δόσεις. Το εμβόλιο αναμένεται να φθάσει στις 26 Δεκεμβρίου και οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την αμέσως επόμενης ημέρα, δηλασή στις 27 Δεκεμβρίου.

Οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν αρχικά στα πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, ενώ θα ακολουθήσουν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Για συμβολικούς λόγους, οι δύο πρώτοι άνθρωποι στην Ελλάδα, οι οποίοι θα λάβουν το εμβόλιο, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμβόλιο θα διατίθεται δωρεάν και θα χορηγείται σε δύο δόσεις. Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, είναι οι υγειονομικοί υπάλληλοι και οι ηλικιωμένοι. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες.

Για την απόκτηση γενικής ανοσίας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, απαιτείται ο εμβολιασμός περίπου του 60% – 70% του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Η πανδημία της Covid-19 έχει οδηγήσει στον θάνατο πάνω από 470.000 πολιτών στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού έχει επιταχυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, πλήττοντας τις εθνικές οικονομίες, οι οποίες αναγκάζονται να λειτουργούν υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News