Κόσμος Δευτέρα 9/05/2022, 20:13
ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. ίσως διαρκέσει δεκαετίες

Μακρόν: Η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε. ίσως διαρκέσει δεκαετίες

Την εκτίμηση ότι η προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «θα διαρκέσει αρκετά χρόνια, πιθανώς αρκετές δεκαετίες» εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σημείωσε όμως ότι πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία κάποια ελπίδα για το εγγύς μέλλον, όσο η χώρα αναμένει τη σχετική απόφαση. «Η Ουκρανία με τον αγώνα και το θάρρος της είναι ήδη ένα εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της ένωσής μας. Ακόμη και αν της δώσουμε αύριο το καθεστώς υποψηφίου, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η διαδικασία για να της επιτραπεί η ένταξή της θα διαρκέσει αρκετά χρόνια πράγματι, πιθανώς αρκετές δεκαετίες», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Για τον λόγο αυτό και ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε τη δημιουργία μιας «παράλληλης ευρωπαϊκής κοινότητας» για χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στο μπλοκ είτε κάποιες που αποχώρησαν και θέλουν να επιστρέψουν, όπως η Βρετανία. 

Αυτή η «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» θα είναι ανοιχτή σε δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη που τηρούν τις «ευρωπαϊκές θεμελιώδεις αξίες» σε τομείς όπως η πολιτική συνεργασία, η ασφάλεια, η συνεργασία στην ενέργεια, οι μεταφορές, οι επενδύσεις σε υποδομές ή η κυκλοφορία ανθρώπων.

«Η ένταξη σε αυτήν δεν θα προδικάζει απαραίτητα τη μελλοντική ένταξη στην ΕΕ. Ούτε θα είναι κλειστή σε αυτούς που την άφησαν», υπογράμμισε. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την αρχική του γνωμοδότηση για την προσπάθεια της Ουκρανίας να ενταχθεί στο μπλοκ τον επόμενο μήνα.

Διαβάστε επίσης:

Η Γαλλία ενισχύει τη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία 

Ουκρανία: Σύντομα το ερωτηματολόγιο για την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News