Κόσμος Κυριακή 8/05/2022, 08:05
ΚΟΣΜΟΣ

Φιλορωσικές πορείες και αντιδιαδηλώσεις στη Γερμανία

Φιλορωσικές πορείες και αντιδιαδηλώσεις στη Γερμανία

Σε επιφυλακή βρίσκονται αυτό το Σαββατοκύριακο και μέχρι τη Δευτέρα οι αρχές ασφαλείας σε όλη τη Γερμανία ενόψει φιλορωσικών εκδηλώσεων, διαδηλώσεων αλλά και μεγάλων αυτοκινητοπομπών με αφορμή τις ιστορικές επετείους της 8ης και 9ης Μαϊου – ημέρα της συνθηκολόγησης της Γερμανίας και της νίκης του Κόκκινου Στρατού επί της χιτλερικής Γερμανίας, αντίστοιχα.

3.400 αστυνομικοί βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα στο Βερολίνο, όπου προετοιμάζονται μεγάλες πορείες υπέρ της Ρωσίας και του Βλάντιμιρ Πούτιν από την Κυριακή, με την κορύφωσή τους να αναμένεται το πρωί της Δευτέρας στα Σοβιετικά Μνημεία στο Πάρκο Τρέπτο και το Τιεργκάρτεν. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 50 συγκεντρώσεις ανά το Βερολίνο για την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ήδη πάντως από την Πέμπτη ξεκίνησαν οι πρώτες πορείες της ομάδας μοτοσικλετιστών «Λύκοι της Νύχτας», που πρόσκειται στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προγραμματισμένες είναι όμως και διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας, ξεκινώντας την Κυριακή, αρχικά με πορείες κοντά στο γερμανο-ρωσικό μουσείο Καρλσχόρστ, όσο και στην κυβερνητική περιοχή στο κέντρο του Βερολίνου.

Έκκληση για αποτροπή της εργαλειοποίησης των εορτασμών

Άγνωστες παραμένουν μέχρι στιγμής οι προθέσεις της ρωσικής πρεσβείας για τις καθιερωμένες -υπό κανονικές συνθήκες-  εκδηλώσεις μνήμης της 9η Μαΐου.«Για λόγους ασφαλείας δεν μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε ακριβείς τοποθεσίες και ώρες», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η κατάσταση τις επόμενες μέρες κρίνεται «αυξημένου κινδύνου» για επεισόδια, με την επικεφαλής της αστυνομίας του Βερολίνου Μπάρμπαρα Σλόβικ να απευθύνει έκκληση για αποτροπή της «εργαλειοποίησης των εορτασμών». Από τις φιλορωσικές πορείες των επόμενων ημερών έχει ήδη απαγορευθεί η χρήση του συμβόλου «Ζ», που παραπέμπει στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τον επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και άλλα διακριτικά στοιχεία ή σημαίες που σχετίζονται με τη ρωσική εισβολή. Aίσθηση όμως -αλλά και την αντίδραση του Ουκρανού πρέσβη στο Βερολίνο, Αντρίι Μέλνικ- προκαλεί η απόφαση της αστυνομίας να απαγορευθούν τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές σημαίες σε τουλάχιστον 15 σημεία του Βερολίνου, με εξαίρεση μόνο για διπλωματικές αντιπροσωπείες και βετεράνους του πολέμου.

«Συναγερμός» και στην Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος

Δύο μεγάλες αυτοκινητοπομπές ρωσώφωνων και φιλορώσων αναμένονται επίσης την Κυριακή σε κεντρικούς δρόμους της Κολωνίας, με προορισμό μνημείο για τα θύματα των ναζί στο Γκρέμπεργκερ Βέλντχεν, έξω από την πόλη. Ταυτόχρονα στην Κολωνία αναμένεται και μεγάλη αντιδιαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας, με περίπου 10.000 συμμετέχοντες. Ενισχυμένη και στην Κολωνία είναι η αστυνομική παρουσία. Αντίστοιχες πορείες υπέρ της Ρωσίας σχεδιάζονται και στη Βαυαρία, μεταξύ άλλων,στο Μόναχο και στη Νυρεμβέργη, πόλεις με ιδιαίτερη συμβολική σημασία εξαιτίας της ιστορικής σύνδεσής τους με το ναζιστικό καθεστώς.

Συναγερμός έχει σημάνει, τέλος, και στην Ομοσπονδιακή Αρχή Προστασίας του Συντάγματος, με τον επικεφαλής της Τόμας Χάλντενβανγκ να κάνει λόγο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt «για ιδανική ευκαιρία εκμετάλλευσης» από τη ρωσική κρατική προπαγάνδα. Σύμφωνα με τον Χάλντενβανγκ κύκλοι φιλορώσων και στη Γερμανία επιδιώκουν «να παρουσιάζονται ως θύματα και να τροφοδοτούν το αφήγημα μιας υποτιθέμενης ‘ρωσοφοβίας’». Μάλιστα, όπως δήλωσε, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ήδη ψευδείς πληροφορίες για επιθέσεις σε Ρώσους ή φιλορωσικές εκδηλώσεις, οι οποίες διαδίδονται σκόπιμα ενόψει των επόμενων ημερών.

Πηγή: DW.com

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News