Κόσμος Τετάρτη 4/05/2022, 18:46
ΚΟΣΜΟΣ

Υπογράφηκε το MoU των μετεωρολογικών υπηρεσιών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ

Υπογράφηκε το MoU των μετεωρολογικών υπηρεσιών Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ

Υπογράφηκε χθες, Τρίτη, 3 Μαΐου 2022, το Μνημόνιο Τεχνικής Συνεργασίας (MoU) μεταξύ του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου (ΤΜ), της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΜΥ) και της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ (IMS), στις εγκαταστάσεις του σταθμού Ραδιοβολήσεων Αθαλάσσας του ΤΜ.

Το MoU υπέγραψαν οι Διευθυντές των τριών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, Δρ. Κλεάνθης Νικολαΐδης, Υποπτέραρχος (Ι) Δημήτριος Σιδερίδης και κ. Nir Stav, αντίστοιχα. Η υπογραφή του MoU έγινε στην παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Ιωάννη Παπαμελετίου, του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο κ. Oren Anolik, του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή και του εκπροσώπου του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Σάββα Βλαδιμήρου, Προϊστάμενου Τμήματος Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.

Το MoU προβλέπει συνεργασία σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων των τριών Υπηρεσιών. Το ΤΜ εκτιμά ότι η υλοποίηση του Μνημονίου θα αποφέρει αμοιβαίο όφελος στις τρεις εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες ΤΜ, ΕΜΥ και IMS. Μεταξύ των στόχων του MoU είναι η πλήρης κατανόηση του καιρού στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μέσω της ανταλλαγής δεδομένων και προϊόντων αριθμητικής πρόγνωσης καιρού, η πληρέστερη οικοδόμηση της κλιματολογίας της περιοχής, η κλιματική τάση και τα επακόλουθά της στην ανατολική Μεσόγειο, η ετοιμασία λεπτομερέστερων προγνώσεων βραχέως χρόνου (now casting), η εκπαίδευση προσωπικού, η ανταλλαγή εμπειριών προστασίας βάσεων δεδομένων και ασφάλεια δικτύων και γενικά η συνεργασία σε όλους του τομείς αρμοδιότητας των μετεωρολογικών υπηρεσιών, όπως προβλέπουν και οι βέλτιστες πρακτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Την τελετή υπογραφής του MoU χαιρέτισαν ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, οι πρέσβεις Ελλάδας και Ισραήλ στην Κύπρο και ο Διευθυντής του ΤΜ. Στα πλαίσια της τελετής έγινε περιήγηση στο Σταθμό Ραδιοβολήσεων Αθαλάσσας, επίδειξη πτήσης UAV στον αεροδιάδρομο του Ινστιτούτου Κύπρου στην Ορούντα, καθώς και επίσκεψη στο σταθμό Cyprus Αtmospheric Observatory (CAO) στην Αγία Μαρίνα, Ξυλιάτου.

Το MoU συνομολογήθηκε κατόπιν της κοινής διακήρυξης της 23ης Δεκεμβρίου 2018, στην Beersheba του Ισραήλ, των αρχηγών των κρατών κ. Νίκου Αναστασιάδη, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Benjamin Netanyahu, τότε Πρωθυπουργού του Ισραήλ, και Αλέξη Τσίπρα, τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Κατά τη διακήρυξη της 23ης Δεκεμβρίου 2018, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν οι βάσεις του προς υπογραφή MoU, υπογράφηκε διμερές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τμήματος Μετεωρολογίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραηλινής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το οποίο λειτουργεί επωφελώς και για τις δύο μετεωρολογικές υπηρεσίες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πηλείδου: Μέχρι το 2026 η Κύπρος αναμένεται να εξάγει Φυσικό Αέριο

Μετεωρολόγοι: Το 2022 θα είναι ένα από τα θερμότερα έτη της ιστορίας

Πλακιωτάκης: Επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News